Papež v Sarajevu pozival k miru in spravi

Papež Frančišek je danes na svojem prvem obisku Bosne in Hercegovine pozival k miru in spravi v državi, ki jo je pred 20 leti razklala krvava vojna. Na osrednjem dogodku obiska - maši na stadionu Koševo v Sarajevu - je opozoril na atmosfero vojne, ki v luči številnih konfliktov vlada po svetu.

Papež Frančišek
Papež Frančišek 

SARAJEVO > Papež Frančišek je med mašo, ki jo je spremljalo okoli 70.000 ljudi, dejal, da se v današnjem času napori za mir in njegovo vzdrževanje soočajo z dejstvom, da po svetu potekajo številni oboroženi konflikti.

Tretja svetovna vojna se odvija po delih

Po besedah Frančiška številni aktualni konflikti po svetu predstavljajo nekakšno tretjo svetovno vojno, ki se odvija po delih. V kontekstu globalnih komunikacij pa čutimo atmosfero vojne, je zatrdil sveti oče.

“Nekateri načrtno podžigajo in podpihujejo to atmosfero,” je dejal papež in napadel tiste, ki želijo spodbujati delitve in z vojno kovati dobičke prek orožarskih poslov.

“A vojna pomeni otroke, ženske in ostarele v begunskih taboriščih, pomeni prisilne razselitve, uničene hiše, ceste in tovarne. Predvsem pa pomeni nešteto uničenih življenj,” je poudaril Frančišek. “Tega se tu dobro zavedate, saj ste vse to doživeli,” je papež dejal zbranim vernikom, predvsem iz BiH, ki so se zbrali na maši na stadionu Koševo.

Sveti oče je med mašo Hrvate, Bošnjake in Srbe, ki živijo v BiH, pozval k slogi in miru, kar je po njegovem proces, ki se odvija “vsak dan, korak za korakom”.

Na maši približno 250 slovenskih vernikov

Mašo je papež vodil z več desetimi škofi ter številnimi duhovniki iz BiH in drugih držav. Sodelovali so tudi trije cerkveni zbori, ki jih je spremljal orkester obrambnih sil BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Na maši je bilo prisotnih tudi okoli 250 slovenskih vernikov, med udeleženci sta bila še ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in koprski škof Jurij Bizjak.

Poglavar Cerkve se je na stadion pripeljal s papamobilom, verniki pa so ga pozdravili z vzkliki “Papež, imamo te radi” in “Mir z vami”.

Papež pozval k dialogu, sprejemanju drugih in zaščiti osnovnih pravic

Pred mašo se je že sestal s člani predsedstva BiH, ki jih je pozval k ukrepom za ustvarjanje miroljubne in pravične družbe. Po srečanju je dejal, da je v BiH možno mir graditi in vzdrževati le na podlagi dialoga, krepitve zaupanja, spoštovanja drugačnosti in sprejemanja drugih.

Politike v državi je pozval, naj služijo svojim skupnostim in ukrepajo za zaščito njihovih osnovnih pravic, od katerih je sveti oče izpostavil versko svobodo.

Po maši pa so sledila še srečanja s škofi, redovniki, bogoslovci ter ekumenski in medverski pogovori s predstavniki drugih religij.

Poglavar katolikov v BiH, kardinal Vinko Puljić, je dejal, da je današnji obisk papeža Frančiška v Sarajevu spodbuda za obstanek Hrvatov v BiH in za gradnjo sožitja z Bošnjaki, Srbi in drugimi v tej večnarodnostni državi.

Preteklosti ne gre pozabiti, a treba je oprostiti

Papež je popoldan obiskal sarajevsko katedralo, kjer je poslušal pričanja nekaterih redovnikov in redovnic o njihovem trpljenju in mučenju med vojno v BiH. Pozval je k odpuščanju, brez katerega po njegovih besedah ni ne vere in ne prihodnosti. Po izpovedih se je papež odpovedal vnaprej pripravljenemu govoru.

“Zdaj vam govorim iz srca,” je dejal papež in dodal, da preteklosti ne gre pozabiti, je pa treba tudi oprostiti. Številne vojne po svetu po njegovih besedah povzročajo velike okrutnosti, ki se jim je moč zoperstaviti prav z dobroto, na čelu katere bodo “mali mučeniki in male Kristusove priče”.

“Vsi imajo seme dobrote, ker smo vsi Božji otroci. Naj vaše življenje raste s temi spomini,” je papež pozval sedanje in prihodnje redovnike in redovnice.

Obisk spremljalo 150.000 ljudi

Poglavarja Cerkve sta na obisku, ki je njegovo osmo potovanje v tujini, spremljala kardinala rimske kurije Kurt Koch in Jean-Louis Tauran, ki sta v Vatikanu pristojna za področji ekumene in medverskega dialoga. V Sarajevu je njegov obisk spremljalo okoli 150.000 ljudi.

Gre za tretji pastoralni obisk kakega papeža v BiH, je pa prvo, ki ima tudi državni značaj. Pred tem je BiH dvakrat obiskal papež Janez Pavel II., ki je leta 1997 prvič obiskal BiH, nato pa še leta 2003.

STA


Najbolj brano