Papež v Keniji: Terorizem končati z bojem proti revščini in delitvam

Papež Frančišek je ob začetku obiska v Keniji pozval človeštvo, naj se znova poveže z naravo, da bi se lahko borilo proti revščini in delitvam, ki so po njegovem “gojišče” terorizma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež Frančišek
Papež Frančišek 

NAIROBI > Papež Frančišek je v govoru pred kenijskim predsednikom Uhurujem Kenyatto in drugimi kenijskimi predstavniki ob začetku šestdnevne afriške turneje opozoril, da človeštvu grozi “huda okoljska kriza”, zato moramo biti še bolj pozorni na odnos med človekom in naravo.

“Obstaja jasna povezava med varovanjem narave ter gradnjo pravične in enakopravne družbene ureditve,” je poudaril. “Obnovitev našega odnosa z naravo” bo pomagala obnoviti človeštvo, je še dejal in pozval k strpnosti in spoštovanju drugih.

“Izkušnje kažejo, da se nasilje, konflikti in terorizem hranijo s strahom, nezaupanjem in obupom, ki se rodijo iz revščine in razočaranja,” je izpostavil Frančišek. Boj proti revščini je izpostavil kot eno od prednostnih nalog svojega pontifikata. Kenijske oblasti pa je pozval, naj prisluhnejo potrebam revnih.

V Keniji sicer četrtina od skupno 45 milijonov prebivalcev preživi z manj kot dolarjem na dan.

Frančišek bo v Keniji v četrtek med drugim daroval mašo na kampusu univerze v Nairobiju, v petek pa obiskal barakarsko naselje Kangemi, kjer živi okoli 100.000 ljudi. Pot bo nato nadaljeval v Ugando, turnejo pa bo sklenil v Srednjeafriški republiki.

Argentinski papež bo med petdnevno turnejo v treh državah pozval k prizadevanjem za mir, socialno pravičnost in spravo med islamom in krščanstvom, medtem pa bodo imeli njegovi telesni stražarji polne roke dela. Območje, ki ga bo obiskale, je namreč prepreženo z nasiljem džihadistov.

Afrika je sicer celina z najhitreje rastočim število katoličanov - skupaj naj bi jih bilo 180 milijonov.

STA


Najbolj brano