Papež v Egiptu na potovanju enotnosti in bratstva

Papež Frančišek je danes ob pristanku v Kairu dejal, da je njegov prvi obisk v Egiptu “potovanje enotnosti in bratstva”. Na dvodnevnem obisku želi promovirati medverski dialog in sožitje med muslimani in kristjani, ki so utrpeli več džihadističnih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek
Papež Frančišek 

KAIRO > Kot je papež Frančišek še dodal ob pristanku, bosta prihodnja dva dneva zelo intenzivna.

Papeža je na letališču sprejel egiptovski premier Šarif Ismail, ki ga je nato pospremil na srečanje z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Papež je na srečanju s predsednikom dejal, da je treba “brezpogojno spoštovati” človekove pravice, kot so svoboda veroizpovedi in izražanja. Mednarodna skupnost je namreč egiptovskega predsednika večkrat kritizirala zaradi kršenja človekovih pravic.

Frančišek je danes sodeloval na medverski mirovni konferenci na univerzi Al Azhar v Kairu, sedežu sunitske teologije. “Mir sam je svet in nobeno nasilno dejanje ne more biti storjeno v imenu Boga, saj bi oskrunilo njegovo ime,” je dejal papež na konferenci. Dodal je, da miru ne pomagajo “demagoške oblike populizma, ki so v vzponu”.

Po njegovem pa je ključno, da se blokira ves pritok denarja in orožja, ki je namenjen tistim, ki spodbujajo nasilje, saj je le tako mogoče ustaviti spopade.

Veliki imam Ahmed al Tajeb, ki vodi univerzo Al Azhar, se je pridružil papeževem predlogu o blokadi denarja, a je izrabil priložnost in spregovoril o napačnih predpostavkah, ki se širijo o islamu in nasilju. Kot je izpostavil, islam ni religija teroristov, ki so samo izrabili dele besedila, da strašijo nedolžne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dodal, so današnje krize izraz ignoriranja religij in njihovih vrednot, “predvsem vrednote bratstva”.

Papež se je danes poklonil tudi žrtvam nedavnega samomorilskega napada na koptske kristjane. Izrazil je sočutje z bližnjimi umrlih ter želel hitro okrevanje vsem ranjenim. Na slovesnosti je bil prisoten tudi predsednik al Sisi.

Papež se bo v okviru obiska v Egiptu srečal tudi s koptskim papežem Tavadrosom II.

Obisk bo sklenil v soboto, ko bo dopoldne najprej vodil mašo, nato bo imel kosilo z egiptovskimi verskimi dostojanstveniki, na koncu pa se bo srečal še s tamkajšnjimi duhovniki in menihi.

Pred obiskom je papež pozval k spravi in dialogu. “Naš svet, ki ga je razparalo slepo nasilje in v srce zadelo tudi vašo deželo, potrebuje mir, ljubezen in usmiljenje,” je poudaril v video sporočilu. Svet po njegovih besedah potrebuje graditelje mostov miru, dialoga, bratstva, pravičnosti in človeškosti. Papež je še dodal, da v Egipt prihaja “kot prijatelj, kot glasnik miru in kot romar”.

Povedal je tudi, da upa, da bo kristjanom na Bližnjem vzhodu prinesel tolažbo in vzpodbudo ter vsem prebivalcem Egipta in regije posredoval sporočilo prijateljstva in spoštovanja.

Pred obiskom svetega očeta so Egipt ta mesec pretresli trije napadi na tamkajšnje kristjane. V dveh napadih na cerkve koptskih kristjanov na severu Egipta na cvetno nedeljo je bilo ubitih najmanj 46 ljudi, več kot sto jih je bilo ranjenih. Odgovornost za najhujše napade na koptsko manjšino v zadnjem času je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

STA


Najbolj brano