Papež poziva katoliški kler, naj ne prikriva spolnih zlorab

Papež Frančišek je danes katoliški kler jasno opomnil, da je njihova dolžnost razkrivati spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki. Opozoril jih je, da jih strah pred škandalom nikoli ne sme pripeljati do tega, da bi prikrivali zlorabe.

Papež Frančišek je danes katoliški kler jasno opomnil, da je njihova dolžnost razkrivati spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek je danes katoliški kler jasno opomnil, da je njihova dolžnost razkrivati spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VATIKAN > V pismu vodjem nacionalnih škofovskih konferenc in cerkvenih redov je Frančišek pozval, naj tesno in polno sodelujejo z novo komisijo za zaščito otrok, ki jo je ustanovil Vatikan.

Komisija je dobila nalogo prenoviti ravnanje Cerkve pri spolnih zlorabah, ki so močno okrnile njen ugled po svetu. Odbor, ki ga vodi ameriški kardinal Sean O'Mally, sestavljajo tako kleriki kot laiki, med njimi sta tudi dve žrtvi pedofilskih duhovnikov.

Vseh 16 članov komisije, devet moških in sedem žensk, se bo prvič sestalo v petek v Rimu.

"Družine morajo vedeti, da si Cerkev na vse načine prizadeva za zaščito njihovih otrok," je v pismu zapisal Frančišek. "Morajo tudi vedeti, da imajo vso pravico, da se obrnejo na Cerkev s polnim zaupanjem, saj je to varen in brezskrben dom."

"Prioriteta torej ne smejo biti druge skrbi, ne glede na njihovo naravo, kot je želja po izognitvi škandalu, saj v cerkveni službi ni prostora za tiste, ki zlorabljajo mladoletnike," je poudaril papež.

Frančišek je pismo napisal dober teden po tistem, ko je v javnosti odjeknila novica, da so v španski Granadi obtožili deset duhovnikov in dva laika zaradi spolnih zlorab ministrantov v letih 2004-2007. To je doslej največji primer te vrste v Španiji, kjer so na Cerkev dolgo leteli očitki, da prikriva zlorabe, se pravi, da počne prav to, o čemer je v pismu govoril papež.

STA


Najbolj brano