Papež poziva k medverskemu dialogu proti terorizmu

Papež Frančišek je danes v Nairobiju pozval k sodelovanju predstavnikov različnih veroizpovedi, da bi kot mirovniki delovali proti terorizmu. Poudaril je, da božje ime “ne sme biti nikoli zlorabljeno za upravičevanje sovraštva in nasilja”.

Papež Frančišek, ki je na obisku v Keniji, je spomnil na napad 
na nakupovalni center v Nairobiju leta 2013, na napad na 
univerzitetna kampusa na vzhodu in severu Kenije letos. 
Fotografija je simbolična. Foto: © Alessandro Bianchi / Reuters
Papež Frančišek, ki je na obisku v Keniji, je spomnil na napad na nakupovalni center v Nairobiju leta 2013, na napad na univerzitetna kampusa na vzhodu in severu Kenije letos. Fotografija je simbolična. Foto: © Alessandro Bianchi / Reuters

NAIROBI > “Vse preveč se mladi radikalizirajo v imenu religije, da sejejo razdor in strah,” je dejal papež na srečanju s predstavniki nekatoliških krščanskih verskih ločin, islama in tradicionalnih afriških verstev. Odnosi med različnimi verstvi so velik izziv, je ocenil Frančišek, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svoj drugi dan obiska v Keniji je izpostavil predvsem nasilje somalijske islamske milice al Šebab, v katerem je v zadnjih dveh letih umrlo okoli 230 ljudi. Spomnil je na napad na nakupovalni center v Nairobiju leta 2013, na napad na univerzitetna kampusa na vzhodu in severu Kenije letos.

“Ekumenski in medverski dialog ni luksuz. Ni nekaj, kar bi bilo dodatno ali kot možnost, je nujnost, nekaj, kar naš svet, ranjen s konflikti in delitvami, nujno potrebuje,” je dejal papež Frančišek.

Muslimanski voditelj v Keniji Abdulghafur El Busaidy se je strinjal s papežem in dejal, da ne more biti miru med narodi, če ni tudi miru med religijami, še poroča dpa.

Papež je v Kenijo prispel v sredo. Sestal se je tudi s predsednikom Uhurujem Kenyatto in drugimi voditelji v državi. Danes naj bi maševal pred približno pol milijona verniki. To naj bi bil največji dogodek na njegovi turneji po Afriki, ki vključuje tudi Ugando in Srednjeafriško republiko.

STA


Najbolj brano