Papež poenostavil ločitve

Papež Frančišek je danes objavil podrobnosti o reformah, po zaslugi katerih bo postopek razveljavitve zakonske zveze za katolike v prihodnje enostavnejši, hitrejši in brezplačen. Razveljavitev zakonske zveze je za katolike edina možnost, če se želijo znova poročiti in pri tem ne kršiti cerkvenega nauka oziroma ne živeti v grehu.

Papež Frančišek je danes objavil podrobnosti o reformah, po 
zaslugi katerih bo postopek razveljavitve zakonske zveze za 
katolike v prihodnje enostavnejši, hitrejši in brezplačen.
Papež Frančišek je danes objavil podrobnosti o reformah, po zaslugi katerih bo postopek razveljavitve zakonske zveze za katolike v prihodnje enostavnejši, hitrejši in brezplačen. 

VATIKAN > Za razveljavitev bo po novem potrebna privolitev le enega in ne več dveh cerkvenih sodišč, za obravnavo pa načeloma ne bo več treba plačati, je v pismu vernikom pojasnil Frančišek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za manj sporne primere je predviden še poseben skrajšan postopek, ki ga bo vodil posamezen škof in ne več sodišče.

Gre sicer za pričakovan korak pred oktobrsko sinodo, na kateri se bodo zbrali katoliški škofje z vsega sveta in razpravljali o načinih, kako Vatikan približati sodobnim življenjskim slogom, med drugim v odnosu do homoseksualcev in ponovno poročenih ločencev.

Zakonske zveze so lahko v katoliški cerkvi razveljavljene iz več razlogov, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa, na primer če eden od zakoncev ne želi otrok, če je skušal s poroko zaobiti migracijsko zakonodajo, če sta bila nevesta ali ženin v poroko prisiljena ali če ni bil nikoli konzumiran. Faktorja sta lahko tudi alkoholizem in odvisnost od drog.

Frančišek je sedanji postopek že večkrat kritiziral kot nesmiselno birokratski, drag in nepošten. Narediti ga želi bolj demokratičnega in preprostega, kar bo verjetno vodilo v večje število razveljavitev, čeprav samih pogojev, pod katerimi je razveljavitev sploh mogoča, papež ne spreminja.

V današnjem pismu je namreč jasno potrdil načelo trajnosti zakonske zveze in izpostavil, da za “ogromno število vernikov” razveljavitev vsaj trenutno ne pride v poštev, piše AFP.

Kot je pojasnil monsignor Pio Vito Pinto, ki je na čelu tako imenovane Rimske Rote - cerkvenega sodišča tretje stopnje, ki deluje v okviru rimske kurije in je najvišja instanca v primerih razveljavitve zakonske zveze -, gre za najbolj daljnosežne reforme od časa papeža Benedikta XIV. v 18. stoletju.

STA


Najbolj brano