Papež poboje v Armeniji označil za genocid

Papež Frančišek je danes uporabil izraz genocid, s čimer je označil množične poboje Armencev pred 100 leti na območju današnje Turčije. Papeževa poteza bo verjetno skrhala diplomatske odnose s Turčijo, ki ostro zavrača trditve številnih zgodovinarjev, da je šlo pri pobojih Armencev za prvi genocid 20. stoletja.

Papež Frančišek je danes uporabil izraz genocid, s čimer je 
označil množične poboje Armencev pred 100 leti na območju 
današnje Turčije.
Papež Frančišek je danes uporabil izraz genocid, s čimer je označil množične poboje Armencev pred 100 leti na območju današnje Turčije. 

VATIKAN > "V preteklem stoletju je naša človeška družina prestala tri množične in nepredstavljive tragedije," je povedal papež med mašo v baziliki sv. Petra, s katero je obeležil 100. obletnico pobojev Armencev s strani osmanskih Turkov.

"Prva, ki na splošno velja za prvi genocid 20. stoletja, je zadela armensko prebivalstvo," je dejal Frančišek, pri čemer je citiral izjavo, ki sta jo podpisala papež Janez Pavel II. in armenski patriarh leta 2001. Frančišek sicer ni uporabil lastnih besed, je pa navedel besede Janeza Pavla II., ki so takrat naletele na oster odziv Turčije.

"Obeležujemo stoletnico tega tragičnega dogodka, tega silovitega in nesmiselnega pokola, katerega krutost so morali prestati vaši predniki," je papež dejal armenskim vernikom in dodal, da se je treba spominjati žrtev.

Frančišek je bil pod pritiskom, da javno uporabi besedo genocid za poboje Armencev, čeprav bi s tem tvegal poslabšanje odnosov s pomembno zaveznico v boju proti radikalnemu islamu.

Turčija je medtem danes na pogovor že poklicala vatikanskega veleposlanika v Ankari, poročajo turški mediji. Veleposlanik se bo tako moral oglasiti na turškem zunanjem ministrstvu. Podrobnosti za zdaj niso znane, a naj bi ministrstvo še danes objavilo sporočilo za javnost.

Aretacije in poboji približno 2000 armenskih voditeljev so se začeli 24. aprila 1915 v Istanbulu in v manj kot letu dni so več sto tisoč Armencev nasilno razselili, zasegli njihovo premoženje in številne ubili.

Armenija si prizadeva, da bi Turčija priznala poboj do 1,5 milijona ljudi pod Otomanskim cesarstvom kot genocid. A Turčija vztraja, da je 500.000 Armencev umrlo v spopadih in zaradi stradanja ter kategorično zavrača oznako genocida. Dogodki so pogosto predmet spora tudi med Turčijo in Zahodom.

Po besedah papeža sta druga genocida 20. stoletja izvedla "nacizem in stalinizem", opozoril pa je še na druge kasnejše množične poboje, ki so se zgodili v Kambodži, Ruandi, Burundiju in Bosni in Hercegovini.

STA


Najbolj brano