Papež na maši v Sarajevu proti atmosferi vojne v svetu

Papež Frančišek je danes med mašo na sarajevskem stadionu Koševo ob obisku Bosne in Hercegovine napadel “atmosfero vojne”, ki pesti svet. Državljane BiH je pozval, naj okrepijo napore za spravo 20 let po vojni, ki je državo razklala na dele po narodnostnih mejah.

Papež Frančišek Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SARAJEVO > Po besedah Frančiška številni aktualni konflikti po svetu predstavljajo nekakšno tretjo svetovno vojno, ki se odvija po delih. V kontekstu globalnih komunikacij pa čutimo atmosfero vojne, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil sveti oče.

“Nekateri načrtno podžigajo in podpihujejo to atmosfero,” je dejal papež in napadel tiste, ki želijo spodbujati delitve in z vojno kovati dobičke prek orožarskih poslov.

“A vojna pomeni otroke, ženske in ostarele v begunskih taboriščih, pomeni prisilne razselitve, uničene hiše, ceste in tovarne. Predvsem pa pomeni nešteto uničenih življenj,” je poudaril Frančišek. “Tega se tu dobro zavedate, saj ste vse to doživeli,” je papež dejal več kot 67.000 vernikom, predvsem iz BiH, ki so se zbrali na maši na stadionu Koševo.

Mašo papež vodi s več desetimi škofi in številnimi duhovniki iz BiH ter drugih držav. Sodelujejo tudi trije cerkveni zbori, ki jih spremlja orkester obrambnih sil BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano