Papež Sarajevu prinaša sporočilo miru

Papež Frančišek bo v soboto na enodnevnem obisku v BiH. Geslo obiska je Mir z vami, poudarek pa bo na ekumenskem in medverskem dialogu. V Sarajevu se bo sveti oče sešel s političnimi in verskimi voditelji BiH, na stadionu Koševo pa daroval mašo. Udeležila se je bosta tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak.

Papež Frančišek bo v soboto obiskal Sarajevo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek bo v soboto obiskal Sarajevo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SARAJEVO > Tretje potovanje kakega papeža v BiH bo v soboto trajalo skupaj 11 ur. Frančišek se bo ob prihodu najprej sešel s člani predsedstva BiH, na čelu katerega je trenutno Srb Mladen Ivanić. Na programu ima tudi srečanja s škofi, redovniki, bogoslovci in mladimi ter ekumenske in medverske pogovore s predstavniki drugih religij.

Glavni dogodek bo ob 11. uri maša na olimpijskem stadionu Koševo, ki so ga med obleganjem Sarajeva med vojno v BiH v 90. letih minulega stoletja spremenili v pokopališče več tisoč ljudi. Zaradi triletnega medvojnega obleganja in več kot 10.000 smrtnih žrtev je Sarajevo simbol krvavih bojev v BiH.

“Stanje v BiH je še težavno”

Papež osem mesecev po obisku v Albaniji, nekdaj prvi ateistični državi sveta, znova potuje v državo, ki je še vedno v težavni fazi gradnje, poudarja avstrijska tiskovna agencija APA. V BiH od daytonskega mirovnega sporazuma, sklenjenega leta 1995, v dveh entitetah živijo muslimanski Bošnjaki, pravoslavni Srbi in katoliški Hrvati. Katoličanov je med 3,8 milijona prebivalcev po različnih podatkih med 430.000 in 460.000.

“Trenutno stanje države je še vedno težavno. Za seboj ima dramatično vojno in številne napetosti med muslimanskimi, pravoslavnimi in katoliškimi prebivalci. Gospodarstvo je na tleh, pri obnovi je treba storiti še veliko, socialni konflikti vzniknejo vedno znova,” je pred obiskom po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Poudarek na ekumenskem in medverskem dialogu ter mirnem sožitju

Verjetno je prav zaradi krvave zgodovine BiH geslo Frančiškovega obiska Mir z vami. V poslanici pred obiskom je sveti oče sporočil, da v BiH prihaja, da bi v veri okrepil katoličane, da bi podprl ekumenski in medverski dialog, predvsem pa, da bi dal spodbudo mirnemu sožitju v državi, piše na spletni strani Svetega sedeža.

V BiH je pripravljen priti kot brat in glasnik miru, je sporočil papež in poudaril, da želi vsem izraziti spoštovanje in prijateljstvo. “Vsakemu posamezniku, družini, skupnosti želim oznaniti Božjo milost, nežnost in ljubezen,” je navedel.

Enakopravnosti niso uresničili

Sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić upa, da bo Frančiškov obisk tudi prispeval k temu, da se BiH v mednarodni skupnosti potegne iz pozabe. Daytonski sporazum sicer govori o enakopravnosti, ki pa je v BiH po besedah Puljića niso uresničili.

V trenutnih razmerah v BiH se politiko vedno znova dela na račun malih in šibkih, je še poudaril Puljić. Mednje naj bi na poseben način šteli tudi katoličani. Teh je bilo pred vojno v BiH 830.000, danes pa je ta številka skoraj prepolovljena.

Tiskovni predstavnik Vatikana je pred obiskom papeža poudaril, da Medžugorje oziroma tamkajšnje prikazovanje Device Marije v papeževih govorih in pridigi v BiH ne bo igralo nobene vloge.

Marijino prikazovanje v Medžugorju Cerkev še preiskuje

Marijinega prikazovanja v Medžugorju, kamor vsako leto roma okoli dva milijona vernikov, Cerkev uradno ni potrdila. Preiskave o prikazovanju in romanjih v Medžugorje se po besedah Lombardija trenutno nadaljujejo v kongregaciji za doktrino vere, potem ko je prikazovanja preiskovala in lani zaključke preiskave Vatikanu predala posebna komisija pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija.

V Sarajevu pričakujejo 100.000 obiskovalcev, prišlo naj bi 250 slovenskih romarjev

Frančišek bo v BiH na svojem osmem potovanju v tujini, sicer pa bo to tretji obisk kakega papeža v tej državi. Papež Janez Pavel II. je BiH prvič obiskal slabi dve leti po daytonskem sporazumu, aprila 1997, nato pa še leta 2003, ko je med drugim v Republiki srbski hrvaškega intelektualca Ivana Merza razglasil za blaženega.

Frančiška bosta v BiH spremljala kurijska kardinala Kurt Koch in Jean-Louis Tauran, ki sta v Vatikanu pristojna za ekumenizem in medverski dialog.

Za udeležbo pri osrednjem dogodku, maši, ki jo bo na Koševu daroval papež, se je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina prijavilo okoli 65.000 vernikov, sicer pa naj bi Sarajevo v soboto pripotovalo okoli 100.000 obiskovalcev in predstavniki kakih 400 medijev.

Papeževe maše se bo po podatkih sarajevske nadškofije udeležilo tudi 250 slovenskih romarjev. Maše in nekaterih drugih srečanj se bosta prav tako udeležila visoka predstavnika slovenske Cerkve, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak. Nekaterih dogodkov ob papeževem se bo po navedbah ministrstva za zunanje zadeve udeležil slovenski veleposlanik v BiH Iztok Grmek.

Poostreni varnostni ukrepi, tudi FBI in Cia

Med obiskom, med katerim se bo Frančišek v papamobilu po poročanju Hine tudi popeljal po sarajevskih ulicah, bodo vladali poostreni varnostni ukrepi, prav tako bodo po mestu postavljali zapore.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta naj bi varnostnim službam BiH pomagali tudi pripadniki FBI, Cie in drugih tajnih služb, po poročanju Hine pa bodo avtobuse z romarji policistom BiH pomagali pregledovati kolegi iz Hrvaške. Na delu bo v soboto po napovedih 2000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

STA


Najbolj brano