Papež Frančišek v Koreji o “duhu nebrzdane konkurence”

Papež Frančišek je drugi dan svojega obiska v Južni Koreji začel z mašo na prostem, ki se jo je udeležilo kakih 45.000 ljudi. Papež in verniki so se pri maši na stadionu v mestu Daejeon zbrali ob današnjem pomembnem katoliškem prazniku Marijinega vnebovzetja.

Papež Frančišek
Papež Frančišek 

DAEJON > Frančišek je pri maši posvaril pred “rakom” brezupa, ki se vse bolj širi po odprtih in bogatih družbah, kakršna je tudi južnokorejska, in še posebej med mladimi. Vernike je pozval, naj zavrnejo “nehumane ekonomske modele” ter se borijo proti “duhu nebrzdane konkurence, ki ustvarja sebičnost in razdor”.

Obenem je papež opozoril na “kulturo smrti”, ki napada hitro razvijajoče se države, v katerih so revni vse bolj odrinjeni na rob. Južna Koreja je med državami z najvišjimi stopnjami samomorov na svetu, obenem pa je ena tistih azijskih držav, kjer so se v luči hitre gospodarske rasti v minulih desetletjih boleče povečale socialne razlike.

Proti malikovanju bogastva, moči in užitka

K tej temi se je Frančišek vrnil tudi kasneje v nagovoru na srečanju s približno 10.000 mladimi azijskimi katoliki pri svetišču Solmoe v Dangjinu, kjer se je rodil prvi korejski katoliški duhovnik. Udeležence šestih azijskih dnevov mladih je posvaril pred “malikovanjem bogastva, moči in užitka”, ki terja nesprejemljivo visoko ceno na človeštvu.

Ob tej priložnosti pa je papež spontano znova spregovoril tudi o odnosu med Južno in Severno Korejo ter poudaril, da nobena od strani ne bi smela izgubiti upanja na morebitno ponovno združitev Korejskega polotoka. “Molite za naše brate na severu, tako kot v družini ne bi smelo biti ne zmagovalcev in ne poražencev,” je dejal in enotnosti dveh držav namenil trenutek tišine.

Današnja maša v Daejeonu je bila sicer prvi javni dogodek, ki se ga je v okviru svojega petdnevnega obiska v Južni Koreji udeležil papež. Na tamkajšnjem stadionu, kakih 160 kilometrov južno od Seula, se je že več ur pred njegovim prihodom začela zbirati ogromna množica navdušenih vernikov.

Ko je papež končno prispel v odprtem avtomobilu, so ga pozdravili kot zvezdnika - z vzkliki “Viva Papa” in “Mansei”, kar v korejskem jeziku pomeni “naj dolgo živi”. Med mašo so mu nenehno prinašali male otroke, da jih je blagoslovil. Za mnoge, ki so morali ostati zunaj, so na travniku pred stadionom mašo predvajali na velikih zaslonih.

Beatifikacija 124 korejskih mučenikov

Med zbranimi verniki so bili tudi svojci žrtev aprilske tragedije, ko je v nesreči trajekta Sewol umrlo kar 300 ljudi, večinoma dijakov. Sveti oče je žrtvam Sewola in njihovim svojcem med mašo namenil posebno molitev, že pred mašo pa so imeli nekateri tudi kratko zasebno avdienco pri njem.

Papež je na srečanju pristal, da krsti očeta enega od ubitih dijakov. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je povedal, da je moški Frančišku dejal, da bi se želel krstiti, in papež je pristal. Krst naj bi izvedli v soboto na veleposlaništvu Vatikana v Seulu.

Vrhunec papeževega obiska bo sicer sobotna beatifikacija 124 korejskih mučenikov pri maši na prostem v korejski prestolnici. Gre za posameznike, ki so umrli med nasilnim preganjanjem kristjanov med koncem 18. in sredino 19. stoletja.

STA


Najbolj brano