Papež Frančišek med polnočnico o božični luči, ki preganja temo

Papež Frančišek je v pridigi med svojo doslej šele drugo polnočnico v baziliki Sv. Petra v Vatikanu, ki je potekala nekaj ur pred polnočjo, vernike pozval naj sprejmejo božje potrpljenje, bližino in nežnost. Nekaj ur pred mašo pa je poklical po telefonu iraške begunce pred nasiljem Islamske države in jih primerjal z Jezusom.

Papež Frančišek Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Papež Frančišek Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VATIKAN, BETLEHEM > Papež Frančišek je begunce v taborišču Ankava v predmestju Erbila na severu Iraka blagoslovil in jim dejal, da so kot Jezus prisiljeni bežati, ker zanje ni prostora. Zato jim je to noč še posebej blizu.

Papež Frančišek je pred dnevi kristjanom na Bližnjem vzhodu namenil pismo s pozivom, naj vztrajajo v regiji, kjer so že 2000 let in pomagajo muslimanskim bratom pri predstavitvi bolj avtentičnega obraza islama kot vere miru.

V baziliki Sv. Petra - znotraj in zunaj se je zbralo okoli 11.000 ljudi - pa je poudarjal, kako svet danes potrebuje veliko božje nežnosti, njegovo potrpljenje in bližino.

Po njegovih besedah je svet zavit v temo, ki jo je začel prvi zločin proti človeštvu, ko je Kajn zaradi nevoščljivosti ubil Abela ter pahnil svet v stoletja nasilja, vojn, sovraštva in zatiranja.

Božja potrpežljivost in zvestoba močnejša od teme in pokvarjenosti

Vendar pa temo odganja plamen vere, ki je verne tudi letos popeljal do polnočnic v čast rojstva božjega sina Jezusa Kristusa.

Bog bi že lahko obupal nad človeštvom, vendar je po papeževih besedah potrpežljivo čakal, kar je tudi sporočilo božične noči. Namreč da sta božja potrpežljivost in zvestoba močnejša od teme in pokvarjenosti.

Na polnočnici so bili tudi predstavniki rimske birokracije oziroma kurije, ki jo je papež nekaj dni prej ostro oštel zaradi sle po moči in “duhovnega Alzheimerja”.

78-letni papež bo imel danes tradicionalen nagovor in blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi), na predvečer novega leta ga čakajo večernice, zjutraj pa pozdrav novemu letu. Nato ga 11. januarja čaka krst otrok v Sikstinski kapeli, po katerem bo za teden dni odpotoval v Šri Lanko in na Filipine.

Slovesno po vsem svetu

Na predvečer božiča je bilo slovesno po vsem svetu. Tradicionalno polnočnico je v palestinskem Betlehemu daroval jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval. Kraj, kjer se je po izročilu rodil Jezus, so napolnili turisti iz vsega sveta, čeprav jih je bilo letos zaradi nasilja med Palestinci in Izraelci manj.

Betlehem je bil okrašen, poln stojnic, glasbe, božičnih pesmi in nastopov. Prišli so kristjani iz Gaze, ki jim je Izrael dovolil prehod do Zahodnega brega. Patriarh Tval je najprej vodil procesijo iz Jeruzalema v Betlehem skozi izraelski varnostni zid, med polnočnico pa je Izrael pozval, naj ustavi širitev tega zidu.

Pozval je k mirnemu sožitju judov, muslimanov in kristjanov v sveti deželi, ki je sedaj na žalost dežela konflikta. Prisoten je bil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je prosil za konec terorja in ekstremizma.

Božič so praznovali tudi slovenski katoliki doma in po svetu, med drugim s polnočnico v newyorški cerkvi Sv. Cirila.

Polnočnice so praznovali tudi nekateri pravoslavci, med drugim v Turčiji, Romuniji, Bolgariji in drugod. V ruskih in srbskih pravoslavnih cerkvah pa bodo verniki božič v skladu z julijanskim koledarjem praznovali 7. januarja.

STA


Najbolj brano