Papež: Cerkev mora biti bolj razumevajoča do “nepopolnih” katoličanov

Katoliška cerkev se ne more odreči dogmam, bi pa morala biti bolj razumevajoča in usmiljena do "nepopolnih katoličanov", kot so ločenci, ki živijo drugače, kot zapovedujejo cerkveni nauki, je v danes objavljenem ključnem dokumentu o zakonski zvezi in družini zapisal papež Frančišek.

 Foto: Tino Mamić
Foto: Tino Mamić

VATIKAN > V posinodalni apostolski spodbudi Amoris Laetitia (Radost ljubezni) - O ljubezni v družini je papež tudi poudaril, da je treba spoštovati istospolno usmerjene, a ponovil stališče Cerkve, da ni nobene podlage za izenačitev porok istospolno in heterospolno usmerjenih.

Dolgo pričakovani dokument obsega 261 strani, Frančišek pa v njem citira Martina Luthra Kinga, argentinskega pesnika Jorgeja Luisa Borgesa in tudi kultni danski film Babettina gostija in s tem argumentira potrebo po tem, da je Cerkev polna ljubezni in usmiljenja.

Pred objavo dokumenta so številni najbolj nestrpno pričakovali papeževo mnenje o obhajilu za vnovič poročene ločence. V skladu s sedanjo cerkveno doktrino znova poročeni ločenci ne morejo prejemati obhajila, ker njihov prvi zakon za Cerkev še velja.

"Nihče ne more biti obsojen večno, ker to ni logika Evangelija. Ne govorim le o ločenih in znova civilno poročenih temveč o vseh, ne glede na to, v kakšni situaciji so se znašli," je sporočil papež.

Ob tem se je zavzel za to, da bi znova poročene ločence bolje in na različne načine polno vključili v krščanske skupnosti, pri tem pa se izogibali škandalom. Po papeževih besedah se ne bi smeli počutiti "kot izobčenci iz Cerkve".

S posinodalno apostolsko spodbudo papež zaključuje proces, ki se je začel pred več kot dvema letoma z anketiranjem laikov o temah, povezanih z zakonsko skupnostjo in družino. Prvič v zgodovini Katoliške cerkve sta se nato s temi vprašanji ukvarjali še dve zaporedni sinodi - jeseni 2014 in lani.

Škofje z vsega sveta so na zadnjih sinodah o družini veliko razpravljali o najbolj spornih vprašanjih, kot sta obhajilo za vnovič poročene ločence ali sprejemanje homoseksualcev, a niso dosegli dogovora o reformah.

Dokument papeža Frančiška je izšel 35 let po zadnjih zaključkih sinode na temo zakona in družine. Leta 1981 je papež Janez Pavel II. svoje zaključke objavil pod naslovom Familiaris Consortio - O nalogah krščanske družine v svetu.

STA


Najbolj brano