Papež 1. september razglasil za dan skrbi za stvarstvo

Papež Frančišek je 1. september razglasil za dan molitve za skrb za stvarstvo, da bi tako opozoril na ekološko krizo na planetu, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili iz Vatikana.

Ekološka kriza spodbuja k duhovnemu spreobrnjenju, pravi 
papež.
Ekološka kriza spodbuja k duhovnemu spreobrnjenju, pravi papež. 

VATIKAN > “Kot kristjani hočemo ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo,” je zapisal Frančišek. Ob tem je v luči svoje nedavne okrožnice o okolju spomnil, da nas ekološka kriza spodbuja k duhovnemu spreobrnjenju.

Tudi pravoslavni verniki 1. september namenjajo molitvi za skrb za stvarstvo, tako da je ta papeževa odločitev tudi ekumenska in znak zbliževanja s pravoslavno cerkvijo.

Po papeževih besedah bo dan molitve za skrb za stvarstvo priložnost za posameznike in skupnosti, da se zahvalijo Bogu za njegovosloslo delo, ki nam ga je zaupal v skrb, ob tem pa ga prosijo za pomoč pri varovanju stvarstva in za odpuščanje za grehe, ki so jih storili proti svetu.

Papež je na nujnost večje skrbi za okolje opozoril že v svoji okrožnici Laudato si (Hvaljen bodi), ki jo je objavil junija. V encikliki med drugim kritizira brezobzirnost človeštva do narave, potrošništvo in kapitalizem ter opozarja na pretirano uporabo družbenih omrežij in digitalnih medijev.

STA


Najbolj brano