Papež: Živel bom še dve ali tri leta

Papež Frančišek ne izključuje možnosti, da odstopi, če se ne bo čutil sposobnega opravljati svojega dela. Odstop papeža je možnost, tudi če to ni po godu nekaterim teologom, je dejal novinarjem na letu iz Južne Koreje v Vatikan.

Papež Frančišek je povedal, da ima “težave z živci”
Papež Frančišek je povedal, da ima “težave z živci” 

VATIKAN > Frančišek sicer ocenjuje, da so mu preostala še “dve ali tri leta” življenja.

“Morda nekaterim teologom to ni všeč, toda menim, da upokojeni papež (Benedikt XVI.) ni izjema, ampak po več stoletjih le prvi,” je po poročanju vatikanskega radia o odstopu svojega predhodnika Josepha Ratzingerja dejal 77-letni Frančišek.

Kot je dodal, je Benedikt XVI. s svojim odstopom “odprl vrata” in da bo sam storil enako, če ne bo imel moči za nadaljevanje dela.

Priznal je, da ima “težave z živci”. “Ena od teh nevroz je, da sem prevelik zapečkar,” je dejal in dodal, da je bil na počitnicah zunaj rodne Argentine nazadnje “z jezuitsko skupnostjo leta 1975”.

V prometni nesreči v bližini argentinskega mesta James Craik so umrli trije sorodniki papeža Frančiška, in sicer dva pranečaka in njuna mati. Papežev nečak in oče osemmesečnega ter dveletnega otroka Horacio Bergoglio je bil v nesreči hudo poškodovan. Nesreča se je zgodila po polnoči, v osrednji pokrajini Cordoba, približno 550 kilometrov severozahodno od prestolnice Buenos Aires, v bližini mesta James Craik.Vzrok nesreče še preiskujejo, a po dosedanjih podatkih je avtomobil od zadaj trčil v tovornjak na avtocesti. Papežev nečak je bil hospitaliziran s številnimi poškodbami, uradni podatki o njegovem stanju pa zaenkrat niso znani. Horacio Bergoglio je sin Alberta, papeževega pokojnega brata.

Papež Frančišek je z novinarji spregovoril tudi o tem, kako se sooča z veliko priljubljenostjo. “Vidim jo kot radodarnost božjih ljudi. Poskušam misliti na svoje grehe, svoje napake, da ne bi postal ponosen, ker vem, da bo trajalo le kratek čas. Še dve ali tri leta in bom na poti v Očetovo hišo,” je povedal.

Priznal je tudi, da ga je bilo priljubljenosti sprva “malce strah”, zdaj pa se z njo spopada “bolj naravno”.

NR


Najbolj brano