Papež: Naj mednarodna skupnost ne stoji ob strani, medtem ko so odvija humanitarna katastrofa

Papež Frančišek je danes opoldne v velikonočnem sporočilu pozval k ukrepanju ob humanitarni tragediji v Iraku in Siriji, pozdravil okvirni dogovor o iranskem jedrskem programu in se spomnil žrtev pokola islamskih skrajnežev v Keniji.

Papež Frančišek
Papež Frančišek 

VATIKAN > Papež Frančišek je nato z balkona bazilike svetega Petra podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Frančišek je izrazil upanje, da bo okviren dogovor o iranskem jedrskem programu, ki je bil pred dnevi dosežen v Lozani, prispeval k varnejšemu in bolj bratskemu svetu.

Ob veliki noči je pozval k molitvi za žrtve nasilja na afriški celini, pri čemer se je posebej spomnil skoraj 150 ubitih študentov v Keniji. Pokol na univerzi Garissa so v četrtek izvedli pripadniki skrajne islamske milice al Šebab.

Papež o Bližnjem vzhodu

“Naj vsi ljudje dobre volje molijo za tiste, ki so izgubili življenje - posebej imam v mislih mlade, ki so bili ubiti na univerzi v Keniji,” je dejal. “Prosimo vstalega Gospoda za mir v Nigeriji, za Južni Sudan, različne sudanske regije ter za DR Kongo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal papež.

Posebej se je spomnil preganjanja kristjanov v številnih deželah po svetu, na kar je opozoril že v soboto zvečer.

“Jezusa, ki je premagal smrt, prosim, naj olajša trpljenje številnih bratov in sester, ki so zaradi njegovega imena žrtev preganjanja,” je dejal.

Mednarodno skupnost je Frančišek pozval, naj ne bo nema ob neizmerni humanitarni tragediji, ki se dogaja v Siriji in Iraku. Zavzel se je za končanje nasilja med različnimi skupinami v obeh, kot je dejal, ljubljenih državah.

“Naj mednarodna skupnost ne stoji ob strani, medtem ko so odvija humanitarna katastrofa in drama številnih beguncev,” je opozoril.

Absurdno prelivanje krvi in barbarsko nasilje

Papež je omenil tudi “absurdno prelivanje krvi in barbarsko nasilje” v Libiji ter vse v državi pozval k narodni spravi. Zavzel se je za pomiritev razmer v Jemnu, za nadaljevanje pogajanj med Izraelci in Palestinci ter v Ukrajini.

Spomnil se je tudi vseh tistih, ki so žrtve starih in novih oblik suženjstva, ki jih izvajajo različne kriminalne skupine in posamezniki. “Prosimo za mir in svobodo za žrtve preprodajalcev z mamili, ki so pogosto povezani s tistimi na oblasti, ki bi morali braniti mir in harmonijo v človeški družini. In prosimo za mir za ta svet, ki je v primežu trgovcev z orožjem.”

Papež je nato pred približno 150.000 verniki, ki so se kljub močnemu dežju zbrali na Trgu svetega Petra, podelil svoj velikonočni blagoslov mestu in svetu. Papežev blagoslov, ki predstavlja vrhunec praznovanja velike noči v Vatikanu, si je po televiziji ogledalo tudi na milijone vernikov drugod po svetu.

Velikonočne slovesnosti so se v Vatikanu začele na veliki četrtek, ko je papež daroval krizmeno mašo in umil noge zapornikom. V petek se je Frančišek udeležil križevega pota v rimskem Koloseju, v soboto zvečer pa je imel vigilijo v baziliki svetega Petra, med katero je krstil deset odraslih.

Za 78-letnega argentinskega papeža je bilo to tretje praznovanje velike noči na čelu Cerkve.

Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Kristusove smrti na križu in vstajenja od mrtvih. Pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar, bodo veliko noč praznovali prihodnjo nedeljo.

STA


Najbolj brano