Papež: Ločitev je lahko ob določenih okoliščinah neizogibna

Papež Frančišek je danes med tedensko splošno avdienco dejal, da je lahko razveza zakonske zveze v nekaterih primerih neizogibna, včasih celo moralno nujna, poročajo tuje tiskovne agencije. Frančišek je s tem ubral drugačen ton Katoliške cerkve kot doslej glede težavnih zakonov.

“Obstajajo primeri, ko je ločitev neizogibna. Včasih celo 
moralno nujna, ko gre za zaščito šibkejšega partnerja ali otrok 
pred še večjimi ranami, ki jih povzročajo zastraševanje in 
nasilje, ponižanje in izkoriščanje,” je dejal papež Frančišek.
“Obstajajo primeri, ko je ločitev neizogibna. Včasih celo moralno nujna, ko gre za zaščito šibkejšega partnerja ali otrok pred še večjimi ranami, ki jih povzročajo zastraševanje in nasilje, ponižanje in izkoriščanje,” je dejal papež Frančišek. 

VATIKAN > “Obstajajo primeri, ko je ločitev neizogibna. Včasih celo moralno nujna, ko gre za zaščito šibkejšega partnerja ali otrok pred še večjimi ranami, ki jih povzročajo zastraševanje in nasilje, ponižanje in izkoriščanje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal papež Frančišek.

Dodal je, da obstajajo številne družine, ki so se znašle v nezavidljivih razmerah, osrednje vprašanje pa bi moralo biti, kako jim najbolje pomagati in kako jih spremljati, da otroci ne bi postali “talci mame ali očeta”.

“Družina ni avtomatično svetel svet: pogosto se dogajajo rane in ponižanje. Številni otroci trpijo zaradi prepirov med starši. Medsebojna zloba pogosto bremeni celotno družino,” je še dejal sveti oče, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za Katoliško cerkev preklic zakramenta zakonske zveze ni mogoč, razen v izjemnih primerih, ki jih odobri papež.

Papež je današnje besede glede razveze zakonske zveze dejal po objavi pripravljalnega dokumenta o družinski sinodi, ki bo jeseni v Vatikanu. Na sinodi, ki bo od 4. do 25. oktobra, naj bi škofje iz vsega sveta razpravljali o odnosu do vernikov, ki naj ne bi živeli v skladu z moralnimi postulati Katoliške cerkve. Pri tem gre za znova poročene ločence, neporočene pare in istospolne pare, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano