Papež: EU je stara in utrujena

Papež Frančišek je danes v nagovoru v Evropskem parlamentu v Strasbourgu posvaril, da imajo ljudje občutek, da se je Evropa postarala in utrudila ter da je vedno manj protagonist v svetu, povečalo pa se je tudi nezaupanje v institucije EU.

Evropa mora zato znova postati protagonist na področju človekovih pravic, znanosti, pa tudi vere, pravi papež Frančišek Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Evropa mora zato znova postati protagonist na področju človekovih pravic, znanosti, pa tudi vere, pravi papež Frančišek Foto: Zdravko Primožič/Fpa

STRASBOURG > Evropa mora zato znova postati protagonist na področju človekovih pravic, znanosti, pa tudi vere, je poudaril papež Frančišek.

Papežev nagovor v parlamentu so evropski poslanci večkrat prekinili z glasnim aplavzom. Frančišek je med drugim poudaril, da se zdi, da so velike ideje, ki so nekdaj navdihovale Evropo, izgubile svojo privlačnost, zamenjale pa so jo birokratske tehnikalije evropskih institucij.

V središče človeka in njegovo dostojanstvo

Kljub širitvi daje EU po mnenju papeža ljudem vtis, da je stara in utrujena, nanjo pa pogosto gledajo tudi z nezaupanjem in celo sumničavostjo. Zato je papež posvaril pred tem, da bi tehnična in ekonomska vprašanja na škodo pristne skrbi za človeka prevladala v politični razpravi.

V ospredje je treba po mnenju Frančiška postaviti človeka in njegovo dostojanstvo, tudi dostojanstvo tistih, ki živijo na robu. Papež je v luči gospodarske krize izpostavil tudi pomen zaposlovanja in izrazil skrb za mlade, pa tudi starejše. V ospredje je postavil tudi družino.

Sredozemsko morje pokopališče priseljencev

Posebej se je dotaknil problematike priseljencev, ki jih mora Evropa sprejeti in jim zagotoviti pomoč, Sredozemsko morje pa ne sme postati veliko pokopališče.

Papež je danes dopotoval na zgolj štiriurni obisk v Strasbourg, na programu pa ima poleg nastopa v Evropskem parlamentu še nagovor v Svetu Evrope, kjer se mudi tudi zunanji minister Karl Erjavec. Obisk spremljajo poostreni varnostni ukrepi, saj je v pripravljenosti kar 1000 policistov. Srečanja z verniki tokrat niso predvidena, oba nagovora pa lahko spremljajo prek velikega ekrana v katedrali v Strasbourgu.

STA


Najbolj brano