Papež: Cerkev znova poročenih ločencev ne bi smela izobčiti

Znova poročeni ločenci so še vedno del katoliške cerkve in z njimi ne bi smeli ravnati kot z izobčenci, je danes izjavil papež Frančišek. Prav ta problematika bo verjetno ena izmed žgočih tem škofovske sinode o družini, ki bo v Vatikanu potekala oktobra.

Znova poročeni ločenci so še vedno del katoliške cerkve in z 
njimi ne bi smeli ravnati kot z izobčenci, je danes izjavil papež 
Frančišek. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Znova poročeni ločenci so še vedno del katoliške cerkve in z njimi ne bi smeli ravnati kot z izobčenci, je danes izjavil papež Frančišek. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VATIKAN > "Ti ljudje niso izobčeni. Niso izobčeni! In nikakor se jih tako ne sme obravnavati. Še vedno so del Cerkve," je med tedensko splošno avdienco v Vatikanu danes glede znova poročenih ločencev dejal papež. Po njegovih besedah je do tistih, ki so po propadu zakona vzpostavili novo razmerje, potrebno vzpostaviti zavest o bratski in pozorni dobrodošlici.

Katoliška cerkev ne priznava ločitve, a ločenci lahko še vedno sprejmejo obhajilo, če se ne poročijo znova, saj se to obravnava kot prešuštvo. Tisti, ki so iz Cerkve izobčeni, so iz nje izgnani in če se ne pokesajo, naj bi bili v posmrtnem življenju obsojeni na pekel.

"Nobenih zaprtih vrat. Vsak lahko na tak ali drugačen način sodeluje v življenju Cerkve," je dejal Frančišek, kar nekateri ocenjujejo kot jasen klic katoliškim škofom in duhovnikom, naj s tistimi v t. i. nepravilnih razmerah ravnajo bolj sočutno.

Vprašanja znova poročenih ločencev bo tema oktobrske sinode o družini, za katero Frančišek upa, da bo pomagala uskladiti razmišljanje katoliške cerkve z življenjsko realnostjo vernikov 21. stoletja. Burne razprave je bilo to vprašanje deležno že med sinodo lansko jesen, ko škofom o njem in o odnosu do homoseksualcev kljub papeževim pozivom ni uspelo doseči soglasja.

Argentinski papež je sicer danes še poudaril, da sočutja ne potrebujejo le ločenci, temveč tudi njihovi otroci, potencialni prihodnji verniki, ki pa bi jih Cerkev zaradi ravnanja z njihovimi starši kot odpadniki lahko odvrnila od sebe. Otroci so tisti, ki v razbitih družinah najbolj trpijo, je še dejal papež.

Frančišek bi lahko z danes izraženimi stališči znova naletel na neodobravanje najbolj konservativnih članov katoliške cerkve, ki so že izrazili ostro nasprotovanje njegovim prizadevanjem za mehčanje stoletje stare institucije in izkazovanje bolj človeškega obraza.

STA


Najbolj brano