Panamski dokumenti že burijo duhove; po mnenju Moskve delo nekdanjih agentov Cie

Zbirka Panamskih dokumentov, v kateri so razkriti podatki o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, vključno z vplivnimi politiki, športniki in poslovneži, po svetu že buri duhove. Med drugim so iz Moskve sporočili, da so naperjeni proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pripraviti pa naj bi jih pomagali nekdanji agenti Cie.

 Foto: Lee Jae-Won
Foto: Lee Jae-Won

MOSKVA, PARIZ, BERLIN>Vladimir Putin se je v mrežo ujel preko prijateljev iz mladosti, kot je poročalo Delo, ki je sodelovalo pri pripravi, pa naj bi njegovi sodelavci na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, ki je tudi sam omenjen v dokumentih, je novinarjem povedal, da so glavna tarča dokumentov “Putin, Rusija in njena stabilnost”, prav z namenom destabilizacije situacije.

Kot je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, naj bi bili med 376 novinarji iz 76 držav, ki so sodelovali z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev, nemškim časopisom Süddeutsche Zeitung in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami, tudi nekdanji agenti ameriške obveščevalne agencije Cia.

“Očitno je, da je raven putinofobije dosegla stopnjo, ko že v osnovi ni mogoče o Rusiji povedati nič dobrega,” je dejal Peskov in dodal, da se Kremelj ne bo odzval na same razkrite podatke zaradi pomanjkanja podrobnosti.

Podoben odziv je prišel od islandskega premierja islandskega premierja Sigmundurja Gunnlaugssona, ki je imel po razkritih podatkih z ženo preko podjetja Wintris Inc. na Britanskih Deviških otokih v lasti za skoraj štiri milijone dolarjev obveznic treh največjih islandskih bank. “Zaradi te zadeve nisem razmišljal o odstopu in tudi ne bom,” je poudaril.

V zadevo Panamski dokumenti so vpleteni še drugi vplivni ljudje iz sveta politike, preko očeta tudi britanski premier David Cameron. Ian Cameron je bil stranka panamske odvetniške družbe Mossack Fonsece, ki je njegov investicijski sklad Blairmore Holdings Inc. obvarovala pred plačilom britanskih davkov.

Britanski premier se danes po poročanju Reutersa ni odzval na poročilo na podlagi več kot 11,5 milijona dokumentov omenjene odvetniške družbe. Na vprašanje, ali imajo člani Cameronove družine denar spravljen v skladih, ki jih je ustanovil premierjev oče, je Cameronova tiskovna predstavnica odgovoril, da gre “za zasebno zadevo”.

Nekoliko drugačen odziv pa je prišel iz Francije, kjer je francoski predsednik Francois Hollande obljubil preiskavo in sodne postopke. “Na podlagi vseh razkritih informacij bodo stekle preiskave davčnih oblasti in posledično sodnih postopkov,” je poudaril.

Ob tem se je zahvalil še žvižgačem, ki so razkrili dokumente, saj bodo tako lahko dobili povrnjene davke od tistih, ki so jih skrivali. “Žvižgačem gre zahvala, da imamo te informacije. Opravljajo koristno delo za mednarodno skupnost; tvegajo, zato jih moramo zaščititi,” je pojasnil.

Lani so francoske oblasti razkrile, da so posamezniki pred davčno administracijo skrili 20 milijard dolarjev, od katerih si je država “nazaj pripraskala 12 milijard”, a ti primerni niso bili povezani s Panamskimi dokumenti.

Iz finančnega sveta se je medtem oglasil nemški bančni velikan Deutsche Bank, iz katerega so sporočili, da poslovanje z davčnimi oazami ni nelegalno. V banki, ki so jo dokumenti zajeli, so ob tem dodali, da se zavedajo pomembnosti zadeve, in so izboljšali svoje postopke za sprejem novih strank.

“Preverjamo, s kom sodelujemo in ob tem tudi, da naše smernice, postopki in sistemi delujejo v skladu z vsemi relevantnimi zakoni in pravili,” so zapisali.

STA


Najbolj brano