Palestinci tudi uradno v ICC

Palestinci so se danes uradno pridružili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), kar bo palestinskim oblastem omogočilo vložitev tožbe proti Izraelu zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Slovesnost je potekala za zaprtimi vrati sodišča v Haagu.

Palestinci so se danes uradno pridružili Mednarodnemu 
kazenskemu sodišču (ICC).
Palestinci so se danes uradno pridružili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC). 

HAAG > Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je ob današnjem dogodku dejal, da gre za “zgodovinski dan”. Kot je povedal, Palestinci že pripravljajo dokumente o vojnih zločinih Izraela na območju Gaze poleti 2014.

Palestinski zunanji minister Riad Malki je dogodek označil za prelomnico. Po njegovih besedah gre za “korak bliže končanju dolgega obdobja nekaznovanosti in nepravičnosti”.

Podpredsednik ICC Kuniko Ozaki je dejal, da je pristop le prvi korak. Statut “Palestini zagotavlja vse pravice, zahteva pa tudi odgovornosti, ki prihajajo s članstvom,” je povedal. “Gre za resne obveze, ki jih ni mogoče jemati zlahka,” poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ICC lahko posameznike preganja za zločine, zagrešene po 1. juliju 2002, ko je začel veljati rimski statut. Tisti, ki so se ICC pridružili po tem datumu, lahko ločeno sprejmejo jurisdikcijo sodišča za obdobje, preden je rimski statut v veljavo stopil zanje. Rimski statut je doslej ratificiralo 122 držav, med njimi tudi Slovenija.

Palestinske oblasti so dokumente za ratifikacijo rimskega statuta vložile 3. januarja, potem ko je v Varnostnem svetu Združenih narodov propadla resolucija, ki je določala rok 12 mesecev za mir in rešitev spora med Izraelci in Palestinci ter popoln umik Izraela s palestinskih zasedenih ozemelj do leta 2017.

ZDA in Izrael, ki nista podpisnika rimskega statuta, sta potezo Palestincev obsodila, Izrael pa je v odgovor ustavil prenos palestinskim oblastem več kot sto milijonov dolarjev dohodka od davkov, ki jih pobira za Palestince. Minuli petek je Izrael sporočil, da bo palestinskim oblastem nakazal prihodke od davkov, in pojasnil, da so se za ta korak odločili na podlagi humanitarnih skrbi in upoštevaje interese Izraela.

STA


Najbolj brano