Palestinci bodo 1. aprila pristopili k ICC

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v torek sporočil, da se bodo Palestinci 1. aprila pridružili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC).

Palestina ima v ZN status države opazovalke, kar sicer ni enako članici, a ji vseeno omogoča vstop v številne mednarodne organizacije.
Palestina ima v ZN status države opazovalke, kar sicer ni enako članici, a ji vseeno omogoča vstop v številne mednarodne organizacije. 

NEW YORK, HAAG> Od takrat bo Rimski statut, na podlagi katerega je bil ustanovljen ICC, veljal tudi za Palestino, je pojasnil Ban Ki Moon. Palestincem bo to omogočilo pregon Izraela za vojne zločine.

Palestinske oblasti so dokumente za ratifikacijo Rimskega statuta vložile v petek. Palestinski predsednik Mahmud Abas je dokumente o pristopu k ICC in še 16 drugim konvencijam podpisal, potem ko je v Varnostnem svetu ZN propadla resolucija, ki je določala rok 12 mesecev za mir in rešitev spora med Izraelci in Palestinci ter popoln umik Izraela s palestinskih zasedenih ozemelj do leta 2017.

Palestina ima v ZN status opazovalke

“(Rimski) statut bo za državo Palestino v veljavo stopil 1. aprila,” je v izjavi, ki so jo v torek zvečer objavili na spletni strani pogodb ZN, zapisal Ban.

Palestina ima v ZN status države opazovalke, kar sicer ni enako članici, a ji vseeno omogoča vstop v številne mednarodne organizacije. Na tej podlagi so palestinske oblasti tudi vložile dokumente za pristop ozemlja, ki je dejansko še vedno pod izraelsko okupacijo, k ICC.

ICC lahko posameznike preganja za zločine, zagrešene po 1. juliju 2002, ko je v veljavo stopil Rimski statut. Tisti, ki so se ICC pridružili po tem datumu, lahko ločeno sprejmejo jurisdikcijo sodišča za obdobje, preden je Rimski statut v veljavo stopil zanje. Rimski statut je doslej ratificiralo 122 držav.

Položaj je zanimiv, saj Izrael ni član ICC in zato sodišče nima pristojnosti za delo na njegovem ozemlju. Obenem pa Izrael zaseda ozemlje, ki ga je Generalna skupščina ZN priznala kot državo in na katerem je potekalo že več vojn ter so bili storjeni vojni zločini.

Palestinska odločitev je seveda močno razjezila Izrael, vznejevoljila pa je tudi ZDA, ki prav tako niso pristopile k ICC. Judovska država je v odgovor konec tedna zamrznila nakazilo denarja, ki ga v imenu palestinskih oblasti zbere s pobiranjem davka na dodano vrednost in carin na blago. Palestinska ozemlja so tako ostala brez denarja, ki je ključen za delovanje palestinskih oblasti. Gre za dobrih sto milijonov evrov mesečno.

Izrael še brez odziva

Na izjavo Bana, da se bo Palestina ICC pridružila s 1. aprilom, se na izraelskem zunanjem ministrstvu za zdaj niso želeli odzvati.

ICC je medtem že v ponedeljek sporočil, da so palestinske oblasti formalno priznale jurisdikcijo sodišča za preiskavo zločinov med vojno v Gazi minulo poletje. Gre za postopek, ki je ločen od pristopa k ICC, sodišču pa bo omogočil preiskavo zločinov, do katerih naj bi prišlo po 13. juniju 2014, ko je Izrael sprožil vojaške operacije na palestinskih ozemljih. Ne pomeni pa to avtomatične sprožitve preiskave, so poudarili na ICC.

Izrael je minulo poletje po ugrabitvi in umoru treh izraelskih najstnikov najprej sprožil operacije na Zahodnem bregu, te pa so sprožile niz nasilnih dogodkov, ki so vodili v sedem tednov dolgo vojno v Gazi, v kateri je bilo ubitih skoraj 2200 Palestincev in 73 Izraelcev.

STA


Najbolj brano