Palestina želi pristopiti k Mednarodnemu kazenskemu sodišču

Palestinski predsednik Mahmud Abas je včeraj podpisal dokumente, s katerimi Palestinci uradno prosijo za pristop k Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC).

Palestinci so opozorili, da se bodo v primeru zavrnitve resolucije v VS ZN skušali pridružiti mednarodnim organizacijam, med drugim ICC, pred katerim bi lahko sprožili postopke proti predstavnikom izraelskih oblasti zaradi vojnih zločinov na okupiranih
Palestinci so opozorili, da se bodo v primeru zavrnitve resolucije v VS ZN skušali pridružiti mednarodnim organizacijam, med drugim ICC, pred katerim bi lahko sprožili postopke proti predstavnikom izraelskih oblasti zaradi vojnih zločinov na okupiranih 

RAMALA, JERUZALEM, WASHINGTON> Podpis je sledil nujnemu zasedanju palestinskega vodstva, sklicanem, potem ko je resolucija o določitvi roka za palestinsko državnost v torek v Varnostnem svetu ZN dobila le osem glasov podpore.

Mahmud Abas je pred televizijskimi kamerami poleg Rimskega statuta za pristop Palestincev k ICC podpisal še pristop k približno 20 drugim mednarodnim konvencijam. “Vsak dan smo tarča napadov na lastni zemlji, pri komu naj se pritožimo?” se je ob tem vprašal Abas.

Palestina lahko pred ICC sproži postopke proit Izraelu

“Trdno verjamemo v diplomacijo, vključno s pristopom k pogodbam in mednarodnim organizacijam kot pravico za palestinski narod,” pa so izraelski mediji ob tem po poročanju britanskega BBC citirali glavnega pogajalca Palestincev v bližnjevzhodnih pogajanjih Sajeba Erekata.

Palestinci so že pred tem opozorili, da se bodo v primeru zavrnitve resolucije v VS ZN skušali pridružiti mednarodnim organizacijam, med drugim ICC, pred katerim bi lahko sprožili postopke proti predstavnikom izraelskih oblasti zaradi vojnih zločinov na okupiranih palestinskih ozemljih.

ICC namreč lahko preganja posameznike, obtožene genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

A izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu danes Palestince že dejal, da se imajo od ICC več za bati oni kot pa Izrael. “Palestinske oblasti se imajo več za bati, oblikovale so vlado s Hamasom, znano teroristično organizacijo, ki je tako kot Islamska država kriva vojnih zločinov,” je Netanjahu zapisal v izjavi.

Izrael bo ščitil svoje vojake pred pregonom

Obenem je premier odločitev za prošnjo za pristop k ICC označil kot poskus “diktata” s strani Palestincev, ki pa ga bo izraelska stran blokirala, tako kot je v torek blokirala tudi njihovo enostransko akcijo v VS ZN. Kot je zatrdil, bo Izrael zaščitil svoje vojake pred pregonom.

Tudi ZDA so sporočile, da prošnji palestinskih oblasti za pristop k ICC “močno nasprotujejo”, saj utegne še dodatno zavreti napredek v mirovnih pogovorih z Izraelom. “Bilo bi kontraproduktivno in ne bi na noben način prispevalo k aspiracijam palestinskega naroda za suvereno in neodvisno državo,” so sporočili iz State Departmenta.

Predlog resolucije o določitvi roka za palestinsko državnost je v torek v VS ZN dobil le osem glasov podpore. Ker resolucija ni dobila devetih glasov podpore, se glas ZDA proti ni štel kot veto, kar je bil hud diplomatski poraz za Palestince.

Predlog resolucije je sicer določal rok 12 mesecev za mir in rešitev spora med Izraelci in Palestinci ter popoln umik Izraela s palestinskih zasedenih ozemelj do leta 2017.

Za resolucijo so glasovali Francija, Rusija, Kitajska, Čad, Čile, Jordanija, Argentina in Luksemburg. Proti sta bili ZDA in Avstralija, vzdržale pa so se Velika Britanija, Litva, Nigerija, Južna Koreja in Ruanda. Izrael je zaradi glasovanja danes poklical na zagovor francoskega veleposlanika Patricka Maisonnava.

STA


Najbolj brano