Pakistan ustavil sporazum z EU glede sprejema migrantov

Pakistan se je odločil začasno ustaviti izvajanje sporazum z Evropsko unijo o sprejemanju nezakonitih migrantov zaradi “očitne zlorabe”, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo pakistansko notranje ministrstvo.

Letala z izgnanimi migranti ne bodo smela več pristajati v 
Pakistanu, je napovedal pakistanski notranji minister.
Letala z izgnanimi migranti ne bodo smela več pristajati v Pakistanu, je napovedal pakistanski notranji minister. 

ISLAMABAD > Do te presenetljive odločitve Islamabada je prišlo le dan po uradnih pogovorih 51 evropskih in azijskih držav, med njimi tudi Pakistana, po katerem so v Bruslju govorili o “zelo pozitivnih signalih”, da bi se številne migrante iz Pakistana lahko lažje vrnilo v njihovo domovino, še navaja dpa.

Zdaj pa je pakistanski notranji minister Čaudri Nisar Kan povsem obrnil ploščo in napovedal, da Pakistan ne bo več upošteval omenjenega sporazuma s članicami EU, razen z Veliko Britanijo.

Kot je poudaril, se Pakistance pogosto povsem brez razloga in brez preverjanja označi za teroriste in pošlje nazaj v Pakistan. “To pa ni sprejemljivo,” je poudaril. Letala z izgnanimi migranti tako ne bodo smela več pristajati v Pakistanu, je napovedal.

V Bruslju so sicer v odzivu na to napoved pakistanskega ministra poudarili, da zaenkrat iz Islamabada še niso dobili nobenega uradnega obvestila o suspendiranju sporazuma o sprejemanju oseb, ki jim je bil zavrnjen vstop oziroma bivanje na območju članic EU.

Iz Pakistana se sicer vsako leto na tisoče ljudi poda na nevarno pot preko Irana in Turčije proti Evropi. Številne pa potem vrnejo nazaj kot nezakonite migrante. Po navedbah Kana je bilo samo v preteklem letu dni v Pakistan iz vsega sveta vrnjenih 90.000 Pakistancev.

STA


Najbolj brano