Pahor v Srebrenici pozval k odpuščanju in spravi

Slovenski predsednik Borut Pahor je na današnji osrednji spominski slovesnosti za 8372 žrtev genocida v Srebrenici pred 20 leti, ki je potekala v spominskem centru Potočari, pozval k odpuščanju in spravi za boljšo prihodnost BiH in njenih ljudi.

Slovenski predsednik Borut Pahor je na današnji osrednji 
spominski slovesnosti za 8372 žrtev genocida v Srebrenici 
pred 20 leti, ki je potekala v spominskem centru Potočari, 
pozval k odpuščanju in spravi za boljšo prihodnost BiH in 
njenih ljudi. Foto: STA
Slovenski predsednik Borut Pahor je na današnji osrednji spominski slovesnosti za 8372 žrtev genocida v Srebrenici pred 20 leti, ki je potekala v spominskem centru Potočari, pozval k odpuščanju in spravi za boljšo prihodnost BiH in njenih ljudi. Foto: STA

SREBRENICA > Odpuščanje in sprava zahtevata veliko poguma in zaupanja, vendar je to edina pot v boljšo in varno prihodnost, je v svojem govoru pred člani približno 80 tujih delegacij na današnji komemoraciji dejal Borut Pahor v srbohrvaščini.

Brez odpuščanja ni sprave, brez sprave ni povezovanja in sodelovanja, brez sodelovanja ni graditve enotnosti. Brez potrebne enotnosti pa ni velikopoteznih odločitev. Prav to pa sedaj potrebuje Bosna in Hercegovina in vsi njeni ljudje, je prepričan Pahor.

Predsednik je ob tem spomnil na dogodke iz 2. svetovne vojne, ko se Slovenci niso borili samo proti okupatorju, temveč tudi kot brat proti bratu. To tragedijo se je skušalo pozabiti z molkom, vse od demokratičnih sprememb in ustanovitve neodvisne države pa se o tem veliko govori in prepira. Toda v zadnjem času opažam, da je vse več razumevanja za odpuščanje in spravo. Slovenci po 70 letih prihajajo do spoznanja, da je prišel čas za odpuščanje, za spravo in nov začetek, je dejal.

Odpuščanje in sprava sta po Pahorjevem prepričanju temelj združene Evrope in tudi BiH. Toda za boljšo, pravičnejšo in uspešno BiH je potrebna tudi jasna evropska perspektiva.

Čeprav Bruselj proces širitve na Zahodni Balkan vidi kot tehnični proces, je ta po Pahorjevem mnenju izrazito političen proces. Po njegovem prepričanju je zdaj trenutek za pospešitev vključitve BiH in Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.

Iskreno sožitje med ljudmi in med narodi v Bosni in Hercegovini in njena jasna evropska perspektiva sta edini garanciji, da se Srebrenica ne bo ponovila, je še poudaril Pahor, ki je na današnji slovesnosti nastopil kot eden od 15 slavnostnih govornikov.

Spominske slovesnosti v Srebrenici se je udeležilo več kot 50.000 ljudi in več kot 80 tujih delegacij. Nastopilo je več tujih govorcev, med njimi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Prišel je tudi srbski premier Aleksandar Vučić, vendar je njegova navzočnost med svojci žrtev in drugimi navzočimi vzbudila nezadovoljstvo.

V celotni BiH je danes dan žalovanja, v EU pa dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, ko so sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića 11. julija 1995 vstopile v Srebrenico, bošnjaško enklavo pod zaščito Združenih narodov. V le nekaj dneh, do 19. julija 1995, so večinoma v množičnih pobojih ubile 8372 Bošnjakov, predvsem moških in fantov.

STA


Najbolj brano