Pahor v Moskvo v želji, da Putina prepriča v premirje

Slovenski predsednik Borut Pahor v Moskvo odhaja z željo, da bi ruskega predsednik Vladimirja Putina prepričal v vzpostavitev premirja v vzhodni Ukrajini, danes piše bruseljski spletni medij Politico. "Politično rečeno je namen mojega obiska prepričati Putina, da naredi gesto dobre volje," je v četrtkovem intervjuju za Politico dejal Pahor.

Slovenski predsednik Borut Pahor v Moskvo odhaja z željo, 
da bi ruskega predsednik Vladimirja Putina prepričal v 
vzpostavitev premirja v vzhodni Ukrajini. Foto: STA
Slovenski predsednik Borut Pahor v Moskvo odhaja z željo, da bi ruskega predsednik Vladimirja Putina prepričal v vzpostavitev premirja v vzhodni Ukrajini. Foto: STA

BERLIN > "Tja odhajam kot prijatelj Moskve, ki bo prijatelja pozval, naj pokaže politično modrost in s premirjem v Ukrajini naredi pravo stvar," je v pogovoru v Berlinu dejal Pahor.

Kot piše Politico, visoka diplomacija ni prva stvar, ki bi jo človek povezal s Slovenijo, a predsednik Pahor utegne to spremeniti. Ob ameriški prvi dami, ki je bila rojena v Sloveniji, ter tesnih odnosih z Moskvo in Berlinom skuša voditelj alpske državice doseči, da bo njegova država na svetovnem odru igrala večjo vlogo, dodaja.

Po obisku Moskve bo Pahor odpotoval v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Slovenski voditelj upa, da bo prepričal Putina v premirje, vendar je, kot izpostavlja Politico, previden.

"Nimam formalnega mandata, zelo vesel bom, če bom kaj dosegel, tudi če bo to majhen korak," je dejal Pahor.

Politico izpostavlja, da je Slovenija ena redkih držav, ki jo je Putin v zadnjem času obiskal. Čeprav je Slovenija članica Nata in podpira evropske sankcije proti Moskvi, je do Rusije bolj nevtralna kot mnoge druge zaveznice, kar se lahko pojasni z zgodovinskimi razlikami.

"Moja država ni nikoli izkusila brutalnosti ruske Rdeče armade," je v pogovoru dejal Pahor.

Ruska misija pa, kot piše Politico, ni edino Pahorjevo prizadevanje za vzpostavitev mostu med Moskvo in Zahodom. V telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom je predlagal, da bi Slovenija gostila prvo srečanje Trumpa in Putina.

Pahor v pogovoru za Politico ni razkril podrobnosti pogovora s Trumpom, a vrhunec je pogovor po pisanju portala dosegel, ko je Trump na telefon povabil svojo soprogo Melanio.

"Povabil je prvo damo, naj pride na telefon in govorila sva v lepem slovenskem jeziku. Bilo je ganljivo," je v pogovoru za Politico še dejal slovenski predsednik.

STA


Najbolj brano