Pahor v Budimpešti vztrajal pri nujnosti enotnega odgovora EU na begunsko krizo

Predsednik republike Borut Pahor je na drugi dan svojega obiska na Madžarskem vztrajal, da je za odgovor na begunsko krizo nujna skupna evropska politika, sicer bo to, tudi za Slovenijo, izjemno težek izziv. Po srečanju s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom je menil, da je treba nekatere ukrepe Budimpešte na tem področju pač upoštevati.

 Predsednik republike Borut Pahor je na drugi dan svojega 
obiska na Madžarskem vztrajal, da je za odgovor na begunsko krizo nujna skupna evropska politika, sicer bo to, tudi 
za Slovenijo, izjemno težek izziv.  Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je na drugi dan svojega obiska na Madžarskem vztrajal, da je za odgovor na begunsko krizo nujna skupna evropska politika, sicer bo to, tudi za Slovenijo, izjemno težek izziv.  Foto: STA

BUDIMPEŠTA > V izjavi za javnost po srečanju z Viktorjem Orbanom je Borut Pahor ocenil, da je trenutna begunska kriza v Evropi enako zapleten problem velikih razsežnosti, kot je bila nedavno končana finančna in gospodarska kriza. “Lahko jo premagamo samo skupaj,” je prepričan.

Če bi ostalo pri trenutni situaciji, torej pri različnih migrantskih politikah 28 držav članic, potem bo po njegovem prepričanju po nekaterih drugih državah tudi Slovenija prej ali slej v zelo težavnem položaju.

“Izpostavljena bo velikemu begunskemu valu in kljub naši trdni odločenosti, da se z njim soočimo na najbolj humanitaren in human način mogoč, bo to izredno težek izziv,” je menil Pahor.

Z ukrepi madžarskih oblasti na tem področju se je moč strinjati ali ne, je dejal. “Na pogovoru z Orbanom sem odkrito povedal, da sem pri nekaterih njegovih ocenah brez besed,” je dejal in obenem dodal, da je treba njihove odločitve pač upoštevati.

Je pa Pahor opozoril, da bi lahko madžarska napoved zaprtja meja preusmerila begunske tokove, odločitev, da se bodo na današnjem srečanju višegrajske četverice zavzeli za podobno strogo stališče štirih držav, kar bi v bistvu onemogočilo tudi skupno evropsko politiko, pa je po njegovih besedah nekaj, kar lahko utemeljeno skrb tudi Slovenijo.

Pahor se je že prvi dan uradnega obiska na Madžarskem skupaj z gostiteljem, predsednikom Janosom Aderjem, zavzel za skupno, evropsko rešitev krize z begunci. Ader je opozoril, da je rešitve za to predvsem humanitarno krizo treba najti kmalu, saj se bliža zima.

“Ampak od zaskrbljenosti se problemov ne da reševati, treba se je samo dovolj zgodaj in dovolj dobro pripraviti,” je dejal predsednik republike. Kot je napovedal, je njegova naloga po vrnitvi v Slovenijo, da na pogovorih s predsednikom vlade, notranjo ministrico in drugimi poiščejo primerne ukrepe, da se bomo s krizo soočili na human, solidaren način ter v okvirih zmožnosti, ki jih ima Slovenija.

Kriza se po njegovih besedah ne zmanjšuje, temveč se spričo neodzivanja Bruslja le še povečuje.

STA


Najbolj brano