Pahor upa, da papež prihodnje leto obišče Slovenijo

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel predsednika republike Boruta Pahorja. Kot je Pahor novinarjem povedal po pogovorih, je papeža povabil na obisk v Slovenijo, in izrazil upanje, da bo morda do tega prišlo prihodnje leto.

Predsednik Slovenije Borut Pahor in papež Frančišek Foto: STA
Predsednik Slovenije Borut Pahor in papež Frančišek Foto: STA

VATIKAN > S Frančiškom se je Borut Pahor pogovarjal predvsem o spravi in mladih, pogovor pa je označil za ljubezniv.

Kot je poudaril Pahor, je odločitev o tem, kdaj je najprimernejši trenutek za obisk Slovenije seveda v rokah papeža, “a imam dober občutek”.

“Dejstvo je, da se v Sloveniji dogaja nekaj stvari, ki po svoji simbolni moči presegajo našo domovino, segajo široko v regijo, mednarodno skupnost. To je nekaj, kar ga privlači in mislim da ima nove argumente, da morda prihodnje leto obišče Slovenijo,” je povedal predsednik republike.

Pogovarjala sta se o spravi

Sam je papežu omenil, da je v Stični nagovoril mlade katoličane in z njimi skupaj podpisal vabilo za obisk Slovenije. Pahor si želi, da bi papež kot državni in cerkveni voditelj ob morebitnem obisku v Sloveniji nagovoril predvsem mlade, zlasti morda tiste v Stični.

Predsednik republike se je s papežem pogovarjal predvsem o spravi, in to ne le tisti, ki zadeva neposredno Slovence. V zvezi s slednjo je Pahor papeža obvestil o nekaterih pomembnih korakih, pri čemer gre po njegovem mnenju za proces z novim zagonom, ki ga je treba negovati.

O spravi sta govorila tudi v širšem kontekstu - tudi kot o spravi kot temelju EU, ki je sedaj v neki krizi. Ob pogovoru o tej temi sta se nato dotaknila mladih, ki o temeljih oziroma razlogih za nastanek EU ne vedo veliko ali vedo premalo.

Kako navdahniti mlade

V tej luči sta govorila o tem, kako mlade nagovoriti, da bodo z enim očesom gledali v preteklost, z drugim pa močno in daleč v prihodnost. Pa tudi o tem, s katerimi prepričljivimi argumenti navdahniti mlade, da bodo videli prihodnost v spravi, miru in sožitju, je še povedal Pahor, ki je papežu predstavil svoje delo z mladimi, papež pa je spregovoril o svojem.

Predsednik republike je še izpostavil, da ob srečanju s papežem, s katerim sta imela tudi nekaj zasebnega pogovora, nihče ne more ostati ravnodušen. “Papež ima danes v mednarodnih odnosih neko posebno vlogo, ni samo verski voditelj, ampak tudi pomemben državnik. Zavzema se za spravo, sožitje in mir. Gre za vrednote, ki povezujejo v to vizijo tudi Slovence,” je dejal.

Pahor se je srečal tudi z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, s katerim sta govorila o odprtih vprašanjih med Slovenijo in Vatikanom. Kot je poudaril Pahor, ni nobenega vprašanja, ki ne bi moglo biti predmet dialoga.

S Parolinom sta ugotovila, da nekatera izmed teh vprašanj, kot je na primer šolstvo, terjajo veliko dialoga, pa tudi spoštovanje ustavnih okvirov, ki jih imamo. So pa tudi taka, ki jih je mogoče urediti, ne da bi kakorkoli dregnili v občutljivo ustavno načelo ločenosti Cerkve od države, je dodal Pahor. Pogovor se je po njegovih besedah vrtel tudi okoli razmer v regiji in mednarodnih odnosih.

Dobri odnosi z Vatikanom

Predsednik republike je še izrazil prepričanje, da je za Slovenijo kot državo pomembno, da ima z Vatikanom dobre odnose, tako v luči konkretnih vprašanj mednarodnega sodelovanja kot glede splošnega statusa naše države.

Vatikan je bil ena izmed prvih držav, ki je priznal Slovenijo in Pahor se je imel ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije danes priložnost zahvaliti za napore, ki so bili z obeh strani vloženi za dobre odnose, ti pa so lahko še boljši.

Uradni obisk v Vatikanu je Pahor v spremstvu vodje diplomacije Karla Erjavca začel v nedeljo, ko je obiskal slovenski papeški zavod Sloveni ter se srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu. Gre za prvi uradni obisk na predsedniški ravni po 20 letih.

Danes posaditev drevesa

Današnji program Pahorjevega obiska vsebuje svečano posaditev drevesa v vatikanskih vrtovih v spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij.

Prav tako je na programu obisk pri Suverenem malteškem viteškem redu in srečanje z velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Predvidena je izmenjava odlikovanj, v središču pogovorov pa bo izmenjava informacij glede dobrih praks v humanitarni dejavnosti. Predsednik bo predvidoma predstavil tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Na programu je še srečanje s slovenskimi rojaki, ki živijo in delujejo v Rimu, predstavniki Vatikana in Svetega sedeža ter sodelavci z VRI.

STA


Najbolj brano