Pahor pričakuje partnerstvo pri procesu Brdo tudi z Grabar Kitarovićevo

Slovenski predsednik Borut Pahor je po slovesni prisegi hrvaške kolegice Kolinde Grabar Kitarović danes v Zagrebu dejal, da “relativno kmalu” pričakuje njuno srečanje. Hrvaško predsednico bo povabil, da skupaj nadaljujeta proces Brdo. Pričakuje, da bosta zgledno sodelovala pri reševanju preostalih odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.

Inavguracije nove hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović v Zagrebu se je udeležil tudi slovenski predsednik  Borut Pahor. Foto: STA
Inavguracije nove hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović v Zagrebu se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Foto: STA

ZAGREB > Borut Pahor je za slovenske medije, je v inavguracijskem nagovoru Kolinde Grabar Kitarović za Slovenijo najbolj pomembno, da je poudarila pomen dobrega sosedstva.

“Pomembno je, da je poudarila skupne napore za mir in varnost v regiji. V tem smislu jo bom povabil, da skupaj nadaljujeva iniciativo Brdo,” je dejal po slovesnem kosilu, ki ga je Grabar Kitarovićeva pripravila za voditelje tujih delegacij. Po pogovoru z novinarji je imel Pahor tudi krajši vljudnostni pogovor z Grabar Kitarovićevo.

Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje dele inavguracijskega nagovora, v katerih je hrvaška predsednica omenjala nerešene hrvaške odnose s Srbijo in hrvaške interese v BiH, je Pahor dejal, da je pri tem še bolj pomembno in potrebno nadaljevanje procesa Brdo.

Napovedal je, da bosta z Grabar Kitarovićevo začela pogovor o nadaljevanju tega procesa in upa, da bo hrvaška predsednica naklonjena tej pobudi. “Domnevam, da se bova dogovorila, da bova kmalu imela delovno srečanje glede praktičnih stvari, če bo Grabar Kitarovićeva soglašala z nadaljevanjem procesa Brdo,” je dejal slovenski predsednik.

V nasprotnem primeru bi se znašli v situaciji, ko bi morali proces nadaljevati brez Hrvaške ali brez Srbije, potem pa, meni, proces Brdo ne bi več imel doslejšnje moči.

Na prvem dvostranskem srečanju z Grabar Kitarovićevo si želi, da bi sodelovanje med državama teklo zgledno tudi najprej in bi odprta vprašanja reševali v vzdušju zaupanja, iskrenosti in medsebojne koristi ter da bi bili kot članici EU in Nata v pomoč pri širitvenih procesih v jugovzhodni Evropi.

“Nobeno odprto vprašanje med Slovenijo in Hrvaško ni takšno, da bi odnose vrnilo v čase, ko so bili ti slabi. Z upravičenim optimizmom gledam na sodelovanje med državama in narodoma v prihodnje”, je dejal.

Tako je pri reševanju spora o Ljubljanski banki, za katerega je Grabar Kitarovićeva napovedala, da bo čez nekaj mesecev ponudila predlog rešitve, izjavil, da je pomembno, da sta državi pripravljeni reševati spor na miren način, ne da bi spodbujali velike emocionalne napetosti in ozračje, v katerem politika in arbitri ne bi mogli najti pravih in pravičnih rešitev.

“Slovenija ima politično voljo in vizijo, za katero je treba dobiti partnerje. Upam, da bom v Grabar Kitarovićevi našel takšno partnerko,” je sklenil.

STA


Najbolj brano