Pahor in Porošenko zadovoljna s krepitvijo gospodarskega sodelovanja

Slovenski in ukrajinski predsednik Borut Pahor in Petro Porošenko sta po današnjih pogovorih v Ljubljani izrazila zadovoljstvo, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi. Pahor je tudi ostro obsodil rusko priključitev Krima, ki je Slovenija ne priznava, ter izrazil upanje na mirno rešitev ukrajinskega konflikta.

Slovenski in ukrajinski predsednik Borut Pahor in Petro 
Porošenko sta  zadovoljna, ker se gospodarsko sodelovanje 
med državama v zadnjem času krepi.  Foto: STA
Slovenski in ukrajinski predsednik Borut Pahor in Petro Porošenko sta zadovoljna, ker se gospodarsko sodelovanje med državama v zadnjem času krepi.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ukrajinski predsednik se je slovenskemu zahvalil za podporo glede Krima. Petro Porošenko je povedal, da se oboroževanje na tem polotoku nadaljuje, prav tako kršenje človekovih pravic.

Predsednika sta danes tudi sprejela skupno izjavo, v kateri sta ponovila zavezo suverenosti in teritorialni celovitosti Ukrajine, ki sta ključni za varnost vseh evropskih držav.

Obsodila sta rusko priključitev Krima in nasilje v regijah Doneck in Lugansk ter pozvala mednarodno skupnost k celovitemu uresničevanju sporazuma iz Minska.

Predsednika sta govorila tudi o dvostranskem sodelovanju in izrazila zadovoljstvo, da se gospodarsko sodelovanje med državama krepi. Borut Pahor je pojasnil, da je v prvi polovici letošnjega leta blagovna menjava znova zrasla, kar dokazuje, da se povečuje zaupanje v stabilnost Ukrajine.

Slovenija in Ukrajina sta danes ob drugem uradnem obisku kakega ukrajinskega predsednika v Sloveniji in prvem po 17 letih podpisali več dvostranskih aktov.

Predsednika bosta popoldne v spremstvu življenjskih sopotnic Tanje Pečar in Marine Porošenko odkrila spomenik ukrajinskemu filozofu Grigoriju Skovorodi in klop prijateljstva na ljubljanskem Navju.

Ukrajinskega predsednika bodo danes sprejeli tudi premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in ljubljanski župan Zoran Janković, srečal pa se bo tudi s slovenskimi gospodarstveniki.

STA


Najbolj brano