Padanje rublja zaenkrat ustavljeno

Rusko gospodarstvo bo trenutno krizo prebrodilo najpozneje v dveh letih, je na današnji novinarski konferenci napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Sicer pa je rusko centralno banko in vlado Putin pohvalil, češ da sta ob zlomu rublja ta teden “sprejemali prave odločitve.”

Putin bo danes dopoldne stopil pred novinarje. Foto: Wikipedia
Putin bo danes dopoldne stopil pred novinarje. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Putin je danes skušal pomiriti zaskrbljenost zaradi najhujše finančne krize pod njegovo 15-letno vladavino. Tudi "pod najbolj neugodnimi pogoji lahko takšne razmere trajajo največ dve leti", je povedal Putin.

"Izboljšanje bi lahko nastopilo tudi hitreje," je ob tem poudaril Putin in dodal, da bo Rusija ta čas izkoristila za diverzifikacijo gospodarstva. Ruski predsednik je na tradicionalni veliki letni novinarski konferenci svoji državi za letos napovedal 0,6-odstotno gospodarsko rast, napovedi za prihodnje leto pa ni podal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kaos v zvezi s ostrim padanjem vrednosti rublja se je v sredo ustavil, ruska valuta pa je proti evru pridobila skoraj 12 odstotkov vrednosti in dan končala pri 75,10 rublja za evro oziroma 60,65 rublja za dolar. V današnjem jutranjem trgovanju se je rubelj še dodatno okrepil, tako da je treba za en evro odšteti približno 72 rubljev, za en dolar pa približno 58 rubljev.

Putin je Ruse opozoril, da bi lahko rubelj ob morebitnih nadaljnjih padcih cen nafte še dodatno izgubljal. Tako bo treba prilagoditi proračun, pri čemer pa predsednik obljublja, da bo država spoštovala vse svoje socialne obveznosti. V danih okoliščinah se bo Moskva osredotočila na "pomoč tistim ljudem, ki jo najbolj potrebujejo".

Putin ob tem zagotavlja, da je ruska državna blagajna primerno napolnjena. Zgolj devizne rezerve znašajo približno 419 milijard dolarjev (340 milijard evrov). "S temi rezervami sem prepričan, da bomo zlahka rešili glavna socialna vprašanja in diverzificirali gospodarstvo. Ni dvoma, da se bo položaj normaliziral," je miril.

Ukrepi centralne banke in vlade ob zlomu rublja ta teden so bili po mnenju predsednika ustrezni, čeprav so morda prišli nekoliko pozno. Centralna banka pa po njegovem ne bi smela "brezglavo trošiti denarja" za obrambo valute.

Po teh njegovih komentarjih se je vrednost rublja na mednarodnih finančnih trgih začela znova zniževati, a si je kasneje opomogla in se vrnila na raven okoli 60 rubljev za dolar.

Ruska valuta po besedah Putina čuti vplive "zunanjih dejavnikov", še posebej nižjih cen nafte. Ruski predsednik je ob tem obljubil zmanjšanje odvisnosti ruskega proračuna od naftnih prihodkov. "Sicer zadeva ne bo funkcionirala," je menil.

Je pa Putin zanikal večji vpliv zahodnih sankcij zaradi dogajanja v Ukrajini na trenutno krizo. "25 odstotkov, morda 30 odstotkov je zaradi sankcij," je dejal.

Kot je poudaril, težak ruski gospodarski položaj ni plačilo za priključitev Krima, ampak je "plačilo za našo željo po samoohranitvi nas kot naroda, kot civilizacije, kot države".

STA


Najbolj brano