PKK prevzel odgovornost za napad na policijo na jugovzhodu Turčije

Prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK) je danes prevzela odgovornost za smrtonosni napad na policijsko postajo na jugovzhodu Turčije, v katerem je bilo v sredo ubitih šest ljudi, od tega tudi dve policistki.

Diyabakir Foto: Wikipedia
Diyabakir Foto: Wikipedia

DIYARBAKIR > “Naš tovariš je izvedel velik samomorilski napad na sedež policije fašističnih državnih sil v mestu Midyat v provinci Mardin,” je v sporočilu zapisal PKK.

Po navedbah stranke so v šestnadstropni policijski postaji kovali “umazane načrte” in pritiskali “na naše ljudi in vrednote”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samomorilski napadalec se je po navedbah PKK boril v vrstah strankarskih sil in je izviral iz pretežno kurdske province Diyarbakir.

Že pred sredinim napadom se je v torek v središču Istanbula zgodil napad na varnostne sile, v katerem je bilo ubitih 11 ljudi. Odgovornosti za ta napad ni prevzel še nihče.

Lani je znova izbruhnilo nasilje med kurdskimi uporniki in vladnimi silami, s čimer je propadla prekinitev ognja iz leta 2013. Vladne sile redno izvajajo krvave operacije proti PKK na jugovzhodu države, kjer marsikje vladajo vojne razmere.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je v preteklosti že opozorila, da vladne sile v operacijah na pretežno kurdskem jugovzhodu države nad tamkajšnjim prebivalstvom izvajajo kolektivno kaznovanje. Po mnenju AI turška vojska tudi brezobzirno uporablja prekomerno silo.

STA


Najbolj brano