Ovse: Pregon novinarjev kaže na potrebo po reformi kazenskega zakonika

Predstavnica za svobodo medijev pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Dunja Mijatović je danes pozvala slovenske oblasti k reformi kazenskega zakonika, da bi zaščitile novinarje, ki poročajo o zaupnih informacijah v javnem interesu.

Predstavnica za svobodo medijev pri Organizaciji za varnost 
in sodelovanje v Evropi  Dunja Mijatović je  pozvala slovenske 
oblasti k reformi kazenskega zakonika, da bi zaščitile novinarje, ki poročajo o zaupnih informacijah v javnem interesu. Foto: STA
Predstavnica za svobodo medijev pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi Dunja Mijatović je pozvala slovenske oblasti k reformi kazenskega zakonika, da bi zaščitile novinarje, ki poročajo o zaupnih informacijah v javnem interesu. Foto: STA

DUNAJ > Dunja Mijatović je v sporočilu za javnost navedla, da je urednik spletnega portala pozareport.siBojan Požar prejel vabilo tožilstva na zaslišanje zaradi suma, da storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zanika, ker je v članku zapisal, da je obveščevalna služba Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2011 prisluškovala javnim osebnostim in politikom.

“To je najnovejši primer, ko novinarjem grozi pregon zaradi poročanja o vprašanjih javnega interesa,” je opozorila predstavnica Ovse. “Primeri, kot je ta, ne bi smeli postati trend in novinarji bi morali svobodno opravljati svoje delo,” je dodala.

Mijatovićeva je v minulih mesecih opozorila na vrsto primerov, ko so bili novinarji zaslišani ali je bil proti njim sprožen pregon, med drugim omenja Primoža Cirmana, Tomaža Modica, Petra Lovšina in Meto Roglič z Dnevnika in Anuško Delić z Dela.

Kot so še sporočili z Ovseja, je Mijatovićeva minuli mesec prejela pismo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, v katerem jo je obvestil o nameri spremembe kazenskega zakonika v delu, ki se nanaša na razkrivanje tajnih podatkov, pri čemer bi iz njega izločili primer razkritja informacij, ko je to v nespornem javnem interesu.

STA


Najbolj brano