Ostre besede med Madžarsko in Romunijo zaradi ograje na meji

Po ostrih izmenjavah besed s predstavniki Hrvaške se je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto zdaj zaradi gradnje ograje zapletel v besedni spor še z romunskim kolegom Bogdanom Aurescujem. Ko je ta ograjo označil za "nesprejemljivo", je Szijjarto dejal, da bi pričakoval več skromnosti od ministra, katerega premier trenutno čaka na sojenje.

Madžarski premier Viktor Orban Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Odločitev Budimpešte, da po izgradnji ograje na meji s Srbijo za preprečitev migrantom nezakonito prehajanje meje postavi ograjo iz bodeče žice tudi na meji s Hrvaško in Romunijo, je romunski zunanji minister Bogdan Aurescu že večkrat kritiziral. V soboto je zapiranje meje označil za "avtistično in nesprejemljivo dejstvo", ki ni v skladu z duhom Evrope.

Szijjarto mu je danes odvrnil: "Pričakovali bi več skromnosti od ministra za zunanje zadeve, katerega premier pričakuje sojenje." Pri tem je imel v mislih obtožbe o korupciji, zaradi katerih je vložena obtožnica zoper romunskega premierja Victorja Ponto. "Mi smo država, starejša od tisoč let, ki je skozi zgodovino velikokrat morala braniti ne le sebe temveč tudi Evropo. Tako bo tudi v prihodnje, pa če je to všeč vodji romunske diplomacije ali ne," je dodal.

Madžarsko zunanje ministrstvo je zaradi najnovejšega razvoja dogodkov za ponedeljek poklicalo na pogovore romunskega veleposlanika.

STA


Najbolj brano