Ostojić: Problem z žico ob meji bodo rešili z lovci

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da zaenkrat ne bodo odgovorili na slovensko “provokacijo” s postavitvijo žico ob meji na delu ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svojega. Ocenil je, da bodo problem z žico uredili z lovskimi društvi. Pobudo za srečanje notranjih ministrov v Ljubljani pa je ocenil kot nesprejemljivo.

 Foto: STA
Foto: STA

ZAGREB > Ranko Ostojić je dejal, da Slovenija z žico ne more, posebej pa ne s svojimi vojaki, zavarovati celotne meje s Hrvaško, ki je dolga več kot 600 kilometrov. “Problem bomo uredili. Kdaj se bo to zgodilo, prepustite hrvaški policiji, da bo ocenila,” je izjavil v začasnem hrvaškem tranzitnem begunskem centru v Slavonskem Brodu.

Dodal je, da bodo spoštovali hrvaške zakone ter da stanje ob spornem delu meje opazuje in nadzira le en hrvaški policist. “Lahko umaknemo žico takoj in sprožimo incident. Ta del žice bomo rešili z lovskimi društvi,” je njegovo izjavo povzel hrvaški radio.

Oceno predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, da bi Hrvaška lahko spustila begunce čez slovensko mejo mimo dogovorjene poti, je ocenil kot popolnoma nerealno. “Občutek ga je prevaral, ker se strogo držimo Junckerjevega načrta,” je izjavil. Pojasnil je, da begunce in migrante prevažajo proti Sloveniji ob stalnih dogovorih s slovensko stranjo, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Znova je pozval Slovenijo, naj izboljša pogoje za begunce in migrante v sprejemnih centrih, ter ocenil, da so pogoji v slovenskih centrih slabši, kot so bili v prvem hrvaškem tranzitnem centru v Opatovcu ob meji s Srbijo.

Ostojić je danes kot nesprejemljivo ocenil pobudo slovenske notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, da bi se 17. novembra v Ljubljani srečali notranji ministri držav, ki so na balkanski begunski poti. Kot je pojasnil, ljubljansko srečanje ne bo “absolutno nič rešilo”, ker je povabljenih premalo držav. Ni pa zavrnil morebitne udeležbe, če bo do srečanja prišlo, temveč je dejal, da bo še preveril za kaj gre, ker je o srečanju slišal od svojih srbskih kolegov.

Hrvaški minister je še dejal, da mu je evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos potrdil, da bodo sprožili hrvaško pobudo za preverjanje uresničenja Junckerjevega načrta za sprejem beguncev.

Dejstvo, da je tudi Avstrija začela postavljati žičnato ograjo ob meji s Slovenijo, je ocenil kot dodatni pritisk in signal za begunce, ki bo povzročil ravno nasprotno, ker takšne napovedi zgolj pospešujejo prihod novega begunskega vala.

Omenil je tudi novo balkansko begunsko poti, ki naj bi šla iz Turčije čez Bolgarijo in naprej proti zahodu celine. Dodal je, da hrvaška in avstrijska policija ocenjujeta, da po tej poti dnevno prihaja med 700 in 1000 ljudmi. Kot je še poudaril, ni natančnih podatkov o tem, koliko beguncev prihaja iz Turčije ali Grčije zaradi pomanjkljive komunikacije z grškimi kolegi.

Ostojić je še ocenil, da zaradi stavke zaposlenih v grškem javnem prometu ne pričakuje, da se bo begunski pritisk z evropskega jugovzhoda umiril, ker begunce in migrante z grških otokov prevažajo zasebni ladijski prevozniki.

STA


Najbolj brano