Ostojić: Na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v četrtek zvečer potrdil, da na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti zaradi morebitnih terorističnih groženj. Dejal je še, da hrvaška policija ne bo premikala slovenske žice ob hrvaški meji, ker spoštuje načrt Evropske komisije o beguncih.

Ranko Ostojić Foto: STA
Ranko Ostojić Foto: STA

ZAGREB > Ranko Ostojić je dejal, da je treba biti v vsakem trenutku previden, ko gre za terorizem. “Od mene niste nikoli slišali, da ni teroristične nevarnosti. Smo v najvišji stopnji pripravljenosti,” je povedal v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Dodal je, da je hrvaška policija v četrtek zvečer za kratek čas zaprla središče Zagreba zaradi sumljive torbe pri francoskem veleposlaništvu. Hrvaški policisti so ravnali v skladu s predpisi v takšnih razmerah, kar je povzročilo zastoje v prometu. Na koncu se je pokazalo, da je šlo za lažni preplah.

“Že zdavnaj” okrepili nadzor na meji z BiH

Na vprašanje, ali je Hrvaška okrepila nadzor na meji z BiH, potem ko so hrvaške obveščevalne službe ocenile, da je BiH potencialno žarišče terorizma, je Ostojić izjavil, da so to “storili že zdavnaj”.

“Hrvaška mora biti kot država protiteroristične koalicije pripravljena preventivno delovati v vsakem pogledu. Previdnost ni nikoli odveč, a ni dovolj gledati le svoje dvorišče. Skupaj z varnostnimi službami drugih držav izmenjujemo informacije,” je še dejal.

Slovenija sprožila domino učinek

Novinarja je tudi zanimalo, ali je Hrvaška pripravljena na morebitno popolno zaprtje meje, ko je v četrtek začela zavračati ljudi, ki ne prihajajo iz držav v vojni. Ostojić je odgovoril, da gre za majhen odstotek ljudi, ki ne bežijo pred vojno, ter dejal, da se izogiba izrazu ekonomski imigranti, ker si vsi begunci in migranti želijo boljšega življenja.

Na Hrvaško je danes do 9. ure vstopilo nekaj manj kot 1100 beguncev, potem ko je v četrtek iz Srbije prišlo približno 5000 ljudi. Od srede septembra je bilo na Hrvaškem približno 421.200 beguncev in migrantov, je danes sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

Opozoril je, da je Slovenija sprožila domino učinek, ko je zaprla mejo za ljudi, ki ne prihajajo iz držav, v katerih so vojne in ki so poskusili izkoristiti begunski val. Pričakuje, da bo največ težav zaradi tega na makedonsko-grški meji, ker bo Grčija kot prva morala podrobno preverjati begunce in migrante ter preprečiti vstop tistim, ki ne prihajajo z vojnih območij.

Hrvaška ne bo ogrožala Junckerjevega načrta za begunce

Na vprašanje, kaj se dogaja na slovensko-hrvaški meji, kjer slovenska stran nadaljuje postavljanje bodeče žice, je Ostojić odgovoril, da gre za provokacijo, na katero Hrvaška ne bo nasedla.

“Nimamo nobenih težav s tem, da bi zaščitili hrvaško ozemlje, a ne bomo dovolili, da bo ogrožen Junckerjev načrt za begunce. Hrvaška policija bi to preprosto rešila. Ne bom se zdaj znova šalil z lovci,” je dejal.

Glede informacije, da bodo slovenskim policistom na meji s Hrvaško pomagali tudi bolgarski, je spomnil, da so bolgarski policisti “izkušeni”, saj so bili prvi v EU, ki so ustrelili begunca. “Zelo žalostno je, če se želi zavarovati mejo dveh prijateljskih držav z zavezniškimi enotami, ki naj bi ukrepale na takšen način,” je dejal.

Poudaril je, da se je Hrvaška tudi v tem primeru pokazala kot resna in odgovorna država, ki ne bo vlekla nobenih potez, ki bi lahko ogrozile načrt predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za sodelovanje med državami, ki so na begunski poti.

STA


Najbolj brano