Osrednjo Italijo stresel močan potres, porušilo se je več stavb

Potres, ki je zjutraj z magnitudo 6,5 stresel osrednjo Italijo, ni zahteval smrtnih žrtev, je pa bilo poškodovanih več deset ljudi, je danes sporočila italijanska civilna zaščita.

V mestu Norcia se je  poškodovala  zgodovinska bazilika 
svetega Benedikta. Foto: Twitter
V mestu Norcia se je poškodovala zgodovinska bazilika svetega Benedikta. Foto: Twitter

RIM > “Zaenkrat nimamo podatkov o smrtnih žrtvah,” je na novinarski konferenci povedal vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio, ki je dodal, da je več deset ljudi poškodovanih, med njimi najmanj dva človeka huje. Številne ceste so zaprte, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nov močan potres je osrednjo Italijo stresel davi ob 7.40. Žarišče potresa je bilo jugovzhodno od mesta Perugia 10 kilometrov pod površjem Zemlje. Čutiti ga je bilo tudi v Sloveniji. Sledilo je več deset popotresnih sunkov.

Zaradi tresenja tal, ki je trajalo več sekund, se je v regiji Marke zrušilo več stavb, ki so bile poškodovane v sredinih močnejših potresih. Ljudje so v paniki stekli na ulice.

Velika gmotna škoda v mestu Norcia

O veliki škodi med drugim poročajo iz mesta Norcia blizu žarišča potresa. Tam se je zrušila zgodovinska bazilika svetega Benedikta iz 14. stoletja, ki je sicer znano romarsko središče. V potresu je bila poškodovana tudi tamkajšnja mestna hiša. V Norcii so iz ruševin rešili šest preživelih. O treh preživelih, ki so jih potegnili iz porušenih zgradb, poročajo tudi iz kraja Tolentino.

Civilna zaščita v pokrajini Umbrija je prebivalcem svetovala, naj ne skušajo priti v Norcio ali druge kraje blizu žarišča potresa, saj je veliko vest porušenih ali so v njih zaradi tresenja tal nastale razpoke.

V italijanski pokrajini Rieti so tamkajšnje cerkvene oblasti po potresu preventivno zaprle vse cerkve, dokler ne bodo strokovnjaki preverili, v kakšnem stanju so.

O novi škodi poročajo tudi iz krajev, ki jih je prizadel že potres 24. avgusta. Tako se je v kraju Amatrice danes porušil stolp iz 13. stoletja, ki je kot ena redkih zgradb kljuboval avgustovskemu potresu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rimu zaprli dve progi podzemne železnice

V Rimu, kakih 120 kilometrov od žarišča potresa, so po potresu zaprli dve progi podzemne železnice, da bi preverili morebitno škodo zaradi tresenja tal. V italijanski prestolnici je zaradi ugotavljanja morebitne škode po potresu zaprtih tudi več cerkva in turističnih znamenitosti, med njimi Kolosej.

Italijanski premier Matteo Renzi je zaradi davišnjega potresa odpovedal vse obveznosti, predvidene za danes, in bo ob 12.30 imel novinarsko konferenco, so sporočili iz urada predsednika vlade.

Po poročanju medijev je bil davišnji potres najmočnejši na Apeninskem polotoku od 80. let prejšnjega stoletja. Katastrofalen potres, ki je leta 2009 prizadel mesto L'Aquila in zahteval več kot 300 žrtev, je imel magnitudo 6,3.

Potresi z magnitudami od 4,6 do 5,9 so osrednjo Italijo stresli že v sredo in povzročili znatno gmotno škodo ter posredno zahtevali eno smrtno žrtev; umrl je 73-letni moški, ki je med potresom doživel srčni napad. Sredinim potresom je sledilo še več sto popotresnih sunkov.

Osrednjo Italijo je že 24. avgusta prizadel katastrofalen potres z magnitudo 6, v katerem je umrlo 298 ljudi, 3000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Po oceni vlade je bilo škode za najmanj štiri milijarde evrov.

STA


Najbolj brano