Ošpice po Disneylandu tudi v Mehiki

Izbruh ošpic z epicentrom na območju zabaviščnega parka Disneyland v Kaliforniji se je razširil še v šest drugih ameriških zveznih držav in Mehiko. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) so od decembra potrdili 51 primerov ošpic.

Izbruh ošpic z epicentrom na območju zabaviščnega parka Disneyland v Kaliforniji se je razširil še v šest drugih ameriških zveznih držav in Mehiko. Foto: Wikipedia
Izbruh ošpic z epicentrom na območju zabaviščnega parka Disneyland v Kaliforniji se je razširil še v šest drugih ameriških zveznih držav in Mehiko. Foto: Wikipedia

ANAHEIM > Večino primerov so odkrili v Kaliforniji, a nekatere tudi v zelo oddaljenih zveznih državah, kot sta Nebraska in Washington. 42 primerov so zabeležili v Kaliforniji, tri v Utahu, dva v Washingtonu ter po enega v Oregonu, Koloradu, Nebraski in Arizoni. Po podatkih CDC so oboleli stari od deset mesecev pa vse do 57 let, le malokateri od okuženih pa je bil sploh cepljen proti ošpicam.

To je verjetno rezultat kampanje proti cepivom, ki se je še predvsem v Severni Ameriki pojavila v zadnjih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nasprotniki cepiv trdijo, da povzročajo avtizem, čeprav je množica raziskav izključila povezavo. Uradno ošpice v ZDA veljajo za izkoreninjene že od leta 2000. A samo lani so zabeležili 644 primerov, kar je velik porast v primerjavi z lanskim letom, ko so jih potrdili 173.

CDC je še sporočil, da so poleg primerov v ZDA zabeležili še enega v Mehiki in sicer se je okužil necepljen otrok, ki je decembra lani obiskal Disneyland.

Ameriške zdravstvene oblasti še niso izolirale vira izbruha, a domnevajo, da je turist (morebiti tudi več turistov) ošpice prinesel iz tujine v ZDA, ko je obiskal Disneyland.

STA


Najbolj brano