Oslabljen tajfun Hagupit se približuje milijonski Manili

Tajfun Hagupit, ki je v soboto dosegel Filipine in povzročil ogromno škodo, se oslabljen približuje prestolnici Manila. Prebivalci so v pripravljenosti pred močnimi nalivi in poplavami. Podatki o žrtvah, ki jih je terjal tajfun, se razlikujejo, vse bolj pa se zdi, da se bo država tudi zahvaljujoč hitri evakuaciji izognila novi katastrofi.

Fotografija je simbolična. Foto: Ho
Fotografija je simbolična. Foto: Ho

MANILA > Hagupit je ponoči znatno oslabel in trenutno velja le še za tropsko nevihto. 24 ur po njegovem prihodu je v osrednjem delu Filipinov čiščenje že v polnem teku. Pred neurjem se je na varno zateklo približno milijon ljudi, od katerih se številni danes že vračajo na svoje domove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tajfun je s sabo prinesel močno deževje in veter, ki je uničeval domove, električne povezave in odkrival strehe. Po nekaterih podatkih so umrli najmanj trije ljudje, po drugih pa je bilo žrtev najmanj deset.

Na prihod obilnega deževja se sedaj pripravljajo v 12-milijonski Manili, ki se mora večkrat spopadati s poplavami. Več tisoč ljudi, večinoma revnejših prebivalcev, se je danes zateklo v šole in druge vladne evakuacijske centre po mestu.

Šole so zaprte, prav tako borza, številnim uslužbencem je bilo naročeno, naj ostanejo doma. Odpovedanih je več deset komercialnih letov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priprave na neurje so del obsežnih prizadevanj oblasti, da preprečijo najhujše. Novembra lani je v divjanju tajfuna Haiyan umrlo približno 7350 ljudi in Hagupit je najhujši tajfun, ki je državo dosegel odtlej.

STA


Najbolj brano