Orkanski veter in sneg severno od Alp

Iz Nemčije, Nizozemske, Poljske, Češke in Avstrije poročajo o težavah zaradi vremena. Gre predvsem za orkanski veter, ponekod tudi sneži. Kot je prek tvita sporočila slovenska agencija za okolje, so tako v Nemčiji kot na Nizozemskem izdali najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

Dunaj, Varšava, Praga, Berlin > V Nemčiji veter dosega hitrost več kot 150 kilometrov na uro. Najhuje je v zveznih deželah Baden-Württemberg, Bavarska, Spodnja Saška, Severno Porenje-Vestfalija, Hessen, Saška, Turingija in Saška-Anhalt. Ponekod so morali zaradi vetra ter škode, ki jo je ta že povzročil, ustaviti primestni in medkrajevni železniški promet, zaprti so tudi nekateri deli avtocest. Na frankfurtskem letališču zaradi sunkov vetra prihaja do zamud letov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Orkanski veter in sneg povzročata prometne težave tudi na Poljskem in Češkem. Zaradi snega so morali na Češkem po poročanju srbske tiskovne agencije Beta začasno zapreti del avtoceste. Vremenoslovci v obeh državah opozarjajo, da se bodo vremenske razmere izboljšale šele v sredo.

O vetrovnem in mrzlem koncu marca poročajo tudi iz Avstrije. V nekaterih predelih Avstrije, predvsem v Spodnji Avstriji, napovedujejo celo novo pošiljko snega. V spodnjeavstrijskih Alpah so zato povečali nevarnost snežnih plazov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

STA


Najbolj brano