Orkan Odile dosegel obalo Mehike

Silovit orkan Odile je danes zjutraj oziroma v nedeljo zvečer po lokalnem času dosegel tihomorsko obalo Mehike. Udaril je v bližini priljubljenega turističnega letovišča Cabo San Lucas. Mehiške oblasti so pred tem evakuirale najbolj ogrožena območja. Na tisoče turistov se skriva v luksuznih hotelih, ki so jih na hitro spremenili v zaklonišča.

Fotografija je simbolična Foto: Ho
Fotografija je simbolična Foto: Ho

CIUDAD DE MEXICO > Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja podatke ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC), je Odile malo pred 7. uro zjutraj po srednjeevropskem času divjala z vetrovi hitrosti do 205 kilometrov na uro. To jo uvršča med orkane tretje stopnje po petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici.

Odile je obalo dosegla na severozahodu Mehike, nedaleč od letoviškega mesta Cabo San Lucas, bolj znanega kar kot Cabo, ki se nahaja na koncu polotoka Baja California. Gre za eno od petih najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Mehiki.

Mehiške oblasti so že v nedeljo opozorile, da prav na tem polotoku pričakujejo največ težav. Poleg silovitih vetrov Odile prinaša silovito deževje, tako da grozijo poplave in zemeljski plazovi, ki bi lahko terjali življenja.

Za zdaj je Odile poskrbela predvsem za veliko panike. Podirala je že drevesa, trgala električne kable in uničevala strehe, piše AFP.

Kakih 26.000 tujih in 4000 domačih turistov se je zateklo v 18 luksuznih hotelov, ki so jih na hitro spremenili v zasilna zaklonišča. Kakih 7000 prebivalcev so medtem evakuirali z nižje ležečih predelov. Mednarodno letališče Los Cabos ne obratuje. Na pomoč ljudem je prišlo več sto vojakov.

STA


Najbolj brano