Orban v zvezi z begunskimi kvotami pričakuje referendumski cunami

Madžarski premier Viktor Orban pričakuje, da bo madžarski referendum o begunskih kvotah EU v primeru uspeha spodbudil “referendumski cunami” v vsaj še treh članicah EU, na Češkem, Poljskem in Slovaškem. Madžarska vladajoča stranka Fidesz je referendum označila za vprašanje življenja in smrti, saj da je na kocki prihodnost Madžarske.

Viktor Orban Foto: STA
Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > “Če se bo madžarski referendum oktobra izkazal za uspešnega, bo to morda vodilo v cunami referendumov po Evropi, kar bo EU še bolj razklalo,” je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA dejal Viktor Orban.

Z referendumom želi Orban po lastnih besedah dokazati, da je večina Madžarov proti bruseljskim birokratom, saj želijo moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in ne EU.

Vprašanje na referendumu, ki bo 2. oktobra, se bo glasilo: Ali želite dovoliti Evropski uniji, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko? Po Orbanovih besedah se mora za uspeh referenduma le-tega udeležiti vsaj štiri milijone državljanov.

Po zadnjih raziskavah javnega mnenja obstaja velika možnost, da bodo državljani zavrnili begunske kvote. Shema EU predvideva premestitev 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v ostale države članice. Madžarska bi po tem načrtu sprejela okoli 2300 prosilcev za azil.

Lani je Madžarsko prečkalo okoli 400.000 migrantov in beguncev, nato pa je madžarska vlada na južni meji jeseni lani postavila bodečo žico in ograjo. Zaostrili so tudi zakonodajo glede nezakonitih vstopov v državo.

STA


Najbolj brano