Orban ponovno šokiral, tokrat ZN

Združeni narod so danes izrazili ogorčenje zaradi vprašalnika, ki so ga madžarske oblasti nedavno razposlale državljanom in v katerem namigujejo na povezavo med priseljevanjem in terorizmom. Obenem v ZN svarijo pred nevarnostjo krepitve ksenofobije na Madžarskem.

Madžarski premier Viktor Orban je v zadnjih tednih že 
nekajkrat poskrbel za ogorčenje v EU. Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban je v zadnjih tednih že nekajkrat poskrbel za ogorčenje v EU. Foto: STA

ŽENEVA > Madžarski premier Viktor Orban je v zadnjih tednih že nekajkrat poskrbel za ogorčenje v EU, med drugim z omenjenim vprašalnikom, ki so ga poslali vsem polnoletnim madžarskim državljanov in v katerem jih na za mnoge zelo sporen način sprašujejo o njihovem odnosu do priseljevanja.

Med 12 vprašanji je vprašanje o tem, ali je po njihovem slabo soočanje EU z izzivom priseljevanja povezano s krepitvijo terorizma. Vprašanja so npr. tudi o tem, ali bi morali nezakoniti priseljenci na Madžarskem delati, da bi "odslužili" svojo hrano in namestitev, ter ali priseljenci, ki izkoriščajo evropska pravila in socialne sisteme, vzpodbujajo nezakonito migracijo.

Tiskovna predstavnica urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Cecile Pouilly je danes dejala, da so v ZN ob vprašalniku "šokirani", saj gre za "sugestivna, zavajajoča" vprašanja, ki "aktivno podpirajo sovražnost nasproti priseljencem in ustvarjajo nevarnost širjenja ksenofobije v državi".

Še posebej je kritizirala uvod, v katerem je Orban med drugim ekonomske migrante označil kot "novo grožnjo" Madžarski in poudaril, da se jim ne sme dovoliti, da "ogrožajo delovna mesta in preživetje Madžarov". Vztrajal je tudi, da mora imeti država pravico odločati o tem, kako se bo branila pred nezakonitimi priseljenci.

Vprašalnik je sicer za precej vroče krvi poskrbel tudi ob Orbanovem torkovem obisku v Evropskem parlamentu v Strasbourgu - skupaj z Orbanovimi nedavnimi izjavami o možnosti ponovne uvedbe smrtne kazni in pa z njegovim nasprotovanjem kvotam za porazdelitev prebežnikov v EU, ki jih je označil kot "absurdne" in "na robu norosti".

Premier je v torek pred evropskimi poslanci in predstavniki Evropske komisije ostro nastopil in ni popustil. Kot je vztrajal, ima Budimpešta vso pravico razpravljati o tem, ali bi bilo treba zapreti vrata migrantom in vrniti smrtno kazen.

STA


Najbolj brano