Orban napovedal gradnjo ograje tudi na meji s Hrvaško

Madžarski premier Viktor Orban je v sredo izjavil, da bo Madžarska postavila ograjo tudi na meji s Hrvaško, da bi preprečila prihod novih beguncev in migrantov v državo. Za avstrijski časnik Die Presse je potrdil tudi, da je že bila sprejeta odločitev o postavitvi ograje na meji z Romunijo.

Viktor Orban Foto: STA
Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > “Tihotapci so tisti, ki določajo poti, ne ljudje. Cilj je jasen: Nemčija ali Skandinavija. Avstrija včasih igra vlogo na zemljevidu Afganistancev. Očitno je, da pot zdaj ne poteka več preko madžarsko-srbske meje. Šli bodo drugje. Zato smo se odločili, da ograjo zgradimo tudi na meji z Romunijo. Ograjo bomo postavili tudi na določenih delih hrvaške meje. Danes sem govoril z madžarskim notranjim ministrom. Imamo že načrte,” je v odgovoru na eno od vprašanj novinarja povedal Viktor Orban.

Svoje ostro ukrepanje do beguncev, nasprotovanje obveznim kvotam za njihovo prerazporeditev po EU ter zavračanje predvsem muslimanskih beguncev je Viktor Orban v pogovoru branil z besedami, da so “dobro preučili, kaj se je v minulih letih dogajalo v zahodnoevropskih državah”, in ugotovili, da “se muslimanske skupnosti kljub iskrenim prizadevanjem zahodnih vlad niso integrirale”, oni pa pri sebi nočejo “vzporednih družb”. Na vprašanje, ali želi torej ohraniti čisto Madžarsko, je odgovoril, da “to ni vprašanje čistosti”, a da “je Madžarska krščanski narod”. Spomnil je na izjavo, ki jo je nekoč izrekla nemška kanclerka Angela Merkel, da “je multikulturalizem mrtev. To je bil pravi opis realnega stanja. Imamo pravico ne slediti vsaki zmotni poti drugih.”

Na vprašanje, ali po začasni uvedbi mejnega nadzora v Nemčiji in Avstriji zdaj čuti zadoščenje oziroma potrditev, je premier pojasnil, da je madžarsko stališče preprosto: “Ne moremo dovoliti množičnega nezakonitega prehajanja naših meja. Schengenska pravila pravijo, da so države na zunanji meji dolžne te meje varovati (...) Madžarska je bila v minulih mesecih edina država, ki je skupna pravila EU jemala resno. In vseeno so nas kritizirali. To je smešno. Vprašanje ni, ali je moje stališče zdaj podkrepljeno, temveč, ali evropski dogovori sploh še veljajo.”

Če bi bile obvezne kvote za prerazporeditev beguncev v EU kljub nasprotovanju višegrajske četverice in Romunije dejansko sprejete, bi se jim Orban uklonil. “Glasoval bom proti temu. A če je nekaj zakon, se pravno gledano temu ne moremo upirati. Madžarska bi pred sodiščem izgubila. To je institucionalna past.”

“Timing je grozljiv. Kvote so lahko tema za razumne razprave. A smo žrtve trika. Običajno Svet pri ključnih vprašanjih odloča s soglasjem. A komisija ima pravico, da sistem obveznih kvot uvede brez vključitve Sveta. Za to bomo plačali visoko ceno. A tega pravnega postopka ne morem ustaviti,” je pojasnil.

Ostro je kritiziral idejo o uvedbi finančnih sankcij oziroma krčenju strukturnih sredstev EU za tiste države, ki ne bi želele sprejeti beguncev. “To je nazadovanje v brutalno govorico moči, namesto da bi razpravljali in iskali rešitve. Strukturni skladi nimajo nič s solidarnostjo. Izvirajo iz poslovnega interesa za razvoj evropskih regij. To ni nikakršna miloščina. Uporabiti kohezijska sredstva za pritisk na Vzhodnoevropejce bi bilo povsem nepošteno.”

STA


Najbolj brano