Orban ima rad kebab, a muslimanov noče

Madžarski premier Viktor Orban se je danes na diplomatski konferenci v Budimpešti izrekel proti sprejemanju muslimanskih priseljencev. "Nihče nima pravice zahtevati, da bi se Madžarska spreminjala," je dejal, hkrati pa vseeno izrazil pričakovanje, da sedanja migrantska kriza ne bo vplivala na odnose Madžarske z arabskimi državami.

Madžarski premier Viktor Orban se je danes na diplomatski 
konferenci v Budimpešti izrekel proti sprejemanju muslimanskih priseljencev. Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban se je danes na diplomatski konferenci v Budimpešti izrekel proti sprejemanju muslimanskih priseljencev. Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Kot je dejal Orban, Madžarska nima "protiislamskega" stališča. Tudi sedanja muslimanska skupnost na Madžarskem je po njegovih besedah vrednota sama po sebi. "Radi imamo lokale s kebabom na naših ulicah," je dejal, a dodal, da si predvsem ne želi sprememb v kulturni in etnični sestavi madžarskega prebivalstva, ki bi bile posledica zunanjih pritiskov.

Madžarski minister za obrambo Csaba Hende je danes odstopil. Premier Viktor Orban je njegov odstop sprejel in za novega ministra predlagal Istvana Simicsko. Hende je odstopil po sestanku madžarske vlade, na katerem so razpravljali o begunski krizi.

V luči iskanja odgovorov na migrantsko krizo se je tudi izrekel proti obveznim kvotam za prerazporeditev beguncev po članicah EU. Kot je dejal, so tovrstni pogovori prezgodnji, dokler zunanje meje unije niso zavarovane.

"Madžarsko stališče ne izključuje možnosti, da se bomo enkrat zmožni pogovarjati o sistemu kvot na pameten in pošten način. (...) Toda naša težava je v izbranem trenutku za te razprave. Če ne moremo braniti zunanjih meja Evrope, se nima smisla pogovarjati, koliko ljudi lahko sprejmemo," je dejal na konferenci tujih diplomatov, ki so akreditirani na Madžarskem.

"Sistem kvot želi zdraviti učinke, še preden bi reševali vzroke priseljevanja. Glavni vzrok za to pa je, da ne moremo nadzorovati zunanjih meja," je dejal madžarski premier.

V soboto je sicer šel v svojih ocenah še dlje, ko se je vprašal, "kaj bomo rešili, če bomo razdelili 100.000 ljudi, če medtem prihajajo milijoni".

Madžarska se sooča z močnim pritokom migrantov in beguncev. Letos so jih našteli približno 165.000, od tega najmanj 50.000 v avgustu, v zadnjih tednih pa jih mejo prečka več tisoč vsak dan. Preko konca tedna jih je približno dvajset tisoč sicer pot nadaljevalo v Avstrijo in nato v Nemčijo.

Da bi zajezila vstop v državo, je Madžarska na meji s Srbijo postavila ograjo z bodečo žico. Začela pa je tudi graditi štiri mere visok zid.

Madžarska vojska je za torek napovedala tudi nov oglas za novačenje novih rekrutov, "da bi zaščitili mejo v krizi z begunci". Oglas naj bi predvajali po vsej državi.

Parlament sicer še ni odobril napotitve vojske, da bi zavarovala mejo s Srbijo pred begunci in migranti. V osmih dneh pa bo začela veljati tudi strožja zakonodaja, po kateri nezakonit prestop meje ne bo več le prekršek, ampak kaznivo dejanje.

Na madžarsko-srbski meji v zbirnem centru Röszke je danes prišlo tudi do incidenta, ko je kakih 200 beguncev skušalo pobegniti, a jim je policija to preprečila. Begunci so vzklikali zahteve po svobodi, policiste pa obmetavali s plastenkami in jabolki.

STA


Najbolj brano