Orban dopušča možnost vojske na južni madžarski meji

Madžarska bo na svojo južno mejo poslala več policistov in če bo parlament odobril predlog, tudi vojsko, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Obljubil je “velike spremembe” po 15. septembru. “Mejo bomo korak za korakom spravili pod nadzor,” je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Orban.

Viktor Orban Foto: STA
Viktor Orban Foto: STA

BUDIMPEŠTA > “Ne gre za 150.000 ljudi, za katere bo treba glede na kvote poskrbeti, tudi za 500.000 ne; to je številka, ki sem jo slišal v Bruslju. Šlo bo za milijone, nato na desetine milijonov,” je dejal Viktor Orban.

Kot je menil, v upanju na boljše življenje prihaja vse več migrantov, ki pa niso z vojnih območij. “Če bomo k nam spustili vse, bomo uničili Evropo,” je še menil.

Orban je sicer danes medijem tudi dejal, da je ponoči v zvezi z migranti večkrat po telefonu govoril s svojim avstrijskim kolegom, kanclerjem Wernerjem Faymannom, s katerim se namerava naslednji teden tudi sestati. Do srečanja bi lahko prišlo že v ponedeljek, še navaja MTI.

“Očitno se z Avstrijci v mnenju razhajamo,” je še dejal madžarski premier ter dodal, da razlike niso politične, ampak “zelo realne in praktične glede na madžarsko mnenje, da brez varovanja meja evropski ukrepi nimajo smisla”.

“Če ne bomo naredili, kar bo migrantom dalo vedeti, da evropske meje ščitijo vsi (...) in da smo sposobni obdržati migracije znotraj nadziranih okvirjev (...) bo prišlo več deset milijonov ljudi,” je še dodal novinarjem v Budimpešti.

Naval beguncev na Madžarsko sicer ne pojenja. Z mejnega prehoda s Srbijo, Röszke, poročajo o številnih novih prihodih, medtem ko je iz Madžarske v Avstrijo danes prispelo približno 6500 beguncev.

STA


Najbolj brano