Orban bo bitko glede migrantov nadaljeval v Bruslju

Madžarski premier Viktor Orban je danes povedal, da amandmaja, s katerim bi z ustavo prepovedali kolektivno naseljevanje Nemadžarov na Madžarskem, ne bo več vlagal v parlament, v katerem v torek zanj ni dobil potrebne dvotretjinske večine. “Tu smo storili, kar je bilo mogoče,” je dejal in nadaljeval, da je “bojno polje zdaj Bruselj”.

Madžarski premier Viktor Orban bo bitko glede migrantov 
nadaljeval v Bruslju, saj v madžarskem parlamentu ni dobil 
dovolj podpore za amandma, s katerim bi z ustavo prepovedali kolektivno naseljevanje Nemadžarov na Madžarskem.   Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban bo bitko glede migrantov nadaljeval v Bruslju, saj v madžarskem parlamentu ni dobil dovolj podpore za amandma, s katerim bi z ustavo prepovedali kolektivno naseljevanje Nemadžarov na Madžarskem.  Foto: STA

BUDIMPEŠTA > Premier Viktor Orban je v pogovoru za madžarski javni radio krivdo za propad sprememb ustave pripisal opoziciji, ki se je po njegovih besedah s tem postavila na stran Bruslja, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Obžaloval je, da vladajoče stranke v boju “v evropski areni” ne morejo računati na opozicijo. Še posebej pa je bil kritičen do skrajno desne stranke Jobbik. Dejal je, da ta “nekdaj radikalna” stranka v notranji politiki ne zastopa več interesov Madžarov, temveč tistih iz Bruslja.

Jobbik podpira Orbanovo politiko do migrantov, a je podporo ustavnim spremembam pogojeval z odpravo sedanje prakse, po kateri lahko bogati tujci, ki v glavnem prihajajo iz Rusije, Kitajske in z Bližnjega vzhoda, kupijo dovoljenje za bivanje na Madžarskem. Torkovega glasovanja v parlamentu se je večina poslancev Jobbika skupaj s tistimi iz leve opozicije vzdržala.

Orban je danes še ocenil, da je sedanje besedilo ustave, ko gre za migracije, nejasno in odprto za interpretacije. A s tem besedilom se bo po njegovih besedah moral biti boj v Bruslju. O prihodnjem stališču EU do migracij bi se lahko odločalo na naslednjem vrhu povezave, ki bo 15. in 16. decembra, je še povedal.

Madžarski premier je govoril tudi o dogovoru o zajezitvi migrantskega toka med EU in Turčijo. Ocenil je, da bi morala biti Evropa sposobna zaščiti svoje meje ne glede na to, ali se Turčija drži svoje strani dogovora ali ne.

Ko gre za aktualno dogajanje v Turčiji po julijskem spodletelem državnem udaru, pa je Orban ocenil, da so turška politična vprašanja notranja zadeva turškega ljudstva. “Oni se lahko odločijo, kot hočejo,” je dejal, povedal pa tudi, da Turčijo spoštuje.

V pogovoru je Orban tudi znova izrazil zadovoljstvo nad zmago Donalda Trumpa na volitvah predsednika ZDA. Pričakuje namreč, da bo v odnosih med Madžarsko in ZDA, katerih trenutna administracija je do sosednje države kritična, prišlo do 180-stopinjskega obrata. Madžarska ima po njegovih besedah že zdaj močne gospodarske in varnostne vezi z ZDA, a političnemu sodelovanju naj bi pod dosedanjo demokratsko administracijo grozil propad.

“Obstaja dobra možnost, da bo svet z novim ameriškim predsednikom postal boljši kraj,” je ocenil Orban. Glede Trumpovih spornih predvolilnih izjav pa je madžarski premier mnenja, da sta kampanja in vladanje dve različni stvari.

STA


Najbolj brano