Madžari imeli vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice?

Madžarska je po četrtkovem začetku danes dopoldne nadaljevala s postavljanjem bodeče žice na različnih delih meje s Slovenijo, medtem ko so jo nekje postavljali, so jo drugje že odstranjevali in popoldne v celoti odstranili. Slovenija o ukrepih uradno ni bila obveščena, dejavnosti so sprožile tudi precej nerazumevanja med tamkajšnjimi prebivalci.

Madžarski premier Viktor Orban je ob današnjem obisku na 
Dunaju zatrdil, da Madžarska na meji s Slovenijo ne bo 
gradila ograje, ampak bo namestila le mobilne pregrade.  Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban je ob današnjem obisku na Dunaju zatrdil, da Madžarska na meji s Slovenijo ne bo gradila ograje, ampak bo namestila le mobilne pregrade.  Foto: STA

LJUBLJANA > Madžarska bo ograjo iz bodeče žice, ki jo je v četrtek postavila ob meji s Slovenijo, odstranila, je danes za medije dejal zunanji minister Karl Erjavec. Madžarska stran trdi, da je šlo za nesporazum.

Slovensko zunanje ministrstvo: Šlo je za nesporazum

Kot je pojasnil, je bila slovenska veleposlanica v Budimpešti Ksenija Škrilec danes na pogovoru pri madžarskem notranjem ministru Sandorju Pinterju, ki je dejal, da bo madžarska ograjo začela odstranjevati. "S tem smo zelo zadovoljni," je dodal.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali še, da se je madžarski minister slovenski veleposlanici opravičil ter dejal, da je šlo za nesporazum.

Zjutraj je madžarska vojska sprva postavila približno 200 metrov bodeče žice v Pincah med mejnim prehodom in avtocesto, nato pa so z druge strani avtoceste odstranili približno 150 metrov bodeče žice.

Orban: madžarska stran trenutno izvaja terenska dela, tako da bo lahko namestila mobilno opremo

Madžarski premier Viktor Orban je ob današnjem obisku na Dunaju zatrdil, da Madžarska na meji s Slovenijo ne bo gradila ograje, ampak bo namestila le mobilne pregrade. Ker sta namreč tako Slovenija kot Madžarska članici schengenskega območja, se na tej meji ne sme postavljati nič, česar ni mogoče odstraniti v enem dnevu. Kot je Orban dejal, na meji s Slovenijo madžarska stran trenutno izvaja terenska dela, in sicer čisti pas zemlje, tako da bo lahko na njem namestila mobilno opremo. Ker je Slovenija članica schengenskega območja, se na tej meji ne sme postavljati nič, česar ni mogoče odstraniti v enem dnevu. Je pa madžarski premier danes sporočil, da bodo zaprli mejo s Hrvaško oziroma na njej uvedli "podobne, če ne povsem enake ukrepe" kot na meji s Srbijo. Pri tem je izrecno omenil možnosti vzpostavitve sistema patrulj in zaprtja zelene meje. "Ne vidim nobene druge možnosti, kot da to, kar je že delovalo na srbski meji, naredimo še na meji s Hrvaško," je dejal.

Bodečo žico so dopoldne postavili tudi v vasi Žitkovci pri Dobrovniku ob nekdanjem mejnem prehodu in jo po nekaj urah tudi odstranili. Pri mejnem prehodu Hodoš pa so madžarski geodeti dopoldne že postavljali količke, kjer naj bi namestili bodečo žico, a so kasneje vse odstranili.

Madžari so popoldne z meje zelo hitro odstranili bodečo žico, nazadnje v okolici mejnega prehoda Dolga vas. Kot so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota, so zadnjo žico s tega prehoda odpeljali ob 17.30.

Madžari imajo vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice?

Tega, kar se je danes dogajalo na slovensko-madžarski meji, ni razumel nihče, ne državni organi na čelu s policijo ne prebivalci ob meji. Mnogi so se spraševali, zakaj so žičnato ograjo sploh namestili, saj so prepričani, da begunci iz Slovenije na Madžarsko ne bi šli, prav tako jim ni bilo jasno, zakaj so si Madžari v enem dnevu premislili in bodečo žico odstranili.

Med prebivalci je celo zaokrožilo, da imajo Madžari očitno vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice, čeprav se jim to ni zdelo niti malo smešno. Med mnogimi je namreč še vedno živ spomin na žico na tako imenovani železni zavesi, ki so jo odstranili leta 1989.

Poleg žice na mejni črti so Madžari ob robu mejnih cest in tudi avtoceste med državama postavili kovinska pomična vrata, s katerimi bi lahko zaprli ceste, sicer pa promet ne na slovenski ne na madžarski strani ni bil moten, tako madžarski kot slovenski policisti pa so selektivno nadzirali mejo.

STA


Najbolj brano