Orban: EU se je s sankcijami proti Rusiji “ustrelila v koleno”

Madžarski premier Viktor Orban je danes ocenil, da je uvajanje gospodarskih sankcij proti Rusiji v nasprotju z nacionalnimi interesi Madžarske. EU se je po besedah Orbana z uvedbo teh sankcij ustrelila v koleno, saj njej sami škodijo bolj kot pa Rusiji. Podobno mnenje je v četrtek izrazil slovaški premier Robert Fico.

Madžarski premier Viktor Orban je  ocenil, da  se je EU z uvedbo gospodarskih sankcij ustrelila v koleno, saj njej sami škodijo bolj kot pa Rusiji Foto: Wikipedia
Madžarski premier Viktor Orban je ocenil, da se je EU z uvedbo gospodarskih sankcij ustrelila v koleno, saj njej sami škodijo bolj kot pa Rusiji Foto: Wikipedia

BUDIMPEŠTA > Viktor Orban je kritiko na račun ravnanja EU izrekel v današnjem pogovoru za madžarski javni radio Kossuth, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. “Same sebe smo ustrelili v koleno,” je dejal in dodal, da išče somišljenike, ki bi mu pomagali spremeniti dosedanjo politiko sankcij EU proti Rusiji.

Ni dovolj, da EU pomaga povrniti škodo evropskim kmetom, ki jo bodo ti utrpeli zaradi prepovedi uvoza hrane iz EU v Rusijo - ruskega odgovora na evropske gospodarske sankcije, ampak je treba na novo pretehtati celotno politiko sankcij, je poudaril Orban.

Po njegovem bi bilo tako treba sklicati konferenco, na kateri bi EU in Rusija govorili o prihodnjem sodelovanju in dolgoročnih načrtih ter katere ključna tema bi vsekakor bila Ukrajina.

Kot je poudaril madžarski premier, se strinja s slovaškim kolegom v oceni, da sankcije Zahoda “nam samim škodijo bolj kot pa Rusiji”. Robert Fico je namreč pred tem v četrtek podobno ocenil, da so evropske sankcije nesmiselne in da le ogrožajo gospodarsko rast Evrope same.

STA


Najbolj brano