Operacija v Kumanovu končana, ubitih najmanj 14 teroristov

Operacija makedonskih posebnih policijskih enot v Kumanovu je končana, vsi člani teroristične skupine, ki je ogrožala državno varnost, pa “nevtralizirani”. To je danes sporočil tiskovni predstavnik makedonskega notranjega ministrstva in naštel imena voditeljev skupine; vsi so kosovski državljani. Na prizorišču so doslej našli 14 trupel v uniformah.

Kumanovo
Kumanovo 

KUMANOVO > Tiskovni predstavnik Ivo Koteski je potrdil, da je bilo v akciji ubitih osem policistov, 37 pa ranjenih. Za zdaj nimajo podatkov o morebitnih žrtvah med civilisti, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Župan Kumanova Zoran Damjanovski je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da sta bila še zjutraj med spopadi huje ranjena dva policista.

Kot je dejal Koteski, so med voditelji oborožene skupine Muhamed Krasniqi, Mirsad Ndrecaj, Sami Ukshini, Ber Rizaj in Dem Shehu. Trije od teh voditeljev naj bi se po najnovejših podatkih že v soboto predali policiji. A Koteski je dodal, da še vedno poskušajo potrditi njihovo identiteto.

Ena najnevarnejših terorističnih skupin

Po besedah Koteskega gre za eno najnevarnejših terorističnih skupin, ki je predstavljala grožnjo celotni regiji in je bila v preteklih letih vpletena v več napadov. Za nekatere njene člane pa je bila razpisana tudi mednarodna tiralica zaradi hudih zločinov.

Od 14 najdenih trupel oborožencev so doslej identificirali samo Xhaferja Zymberija iz kosovske Džakovice. Koteski ne izključuje možnosti, da bi v ruševinah našli še kakšno truplo, saj je območje spopadov precej razdejano in ga morajo še podrobneje preiskati.

Makedonskim silam se je po njegovih besedah predalo več kot 30 teroristov. Skoraj vsi so makedonski državljani, z izjemo enega albanskega. V prostorih, kjer so se bili utrdili oboroženci, so našli tudi velike količine orožja.

Načrtovali napade na civilne in državne cilje

Oblasti bodo proti aretiranim vložile kazenske ovadbe zaradi terorizma. Nekatere od aretiranih makedonskih državljanov so v preteklosti že preganjali zaradi zločinov, kot so umori in ropi.

Policija je iz pogovorov z nekaterimi od članov skupine, ki so se predali, izvedela, da je skupina v državo prišla na začetku meseca in se je pripravljala, da bi sredi maja začela teroristične napade na civilne in državne cilje.

Zaradi nasilja v Kumanovu je po navedbah župana srbske občine Preševo Ragmija Mustafe mejo z Makedonijo prečkalo okoli 700 Albancev, ki so se zatekli v Preševo.

Srbija je zaradi nasilja blizu svojih mej v pripravljenosti. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes zatrdil, da je Srbija pripravljena zaščititi svoje nacionalne in državne interese ter se bo ostro odzvala na vsak poskus destabilizacije regije.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu spremljajo razmere v Makedoniji

Razmere v Makedoniji pozorno spremljajo na slovenskem zunanjem ministrstvu, so potrdili in izrazili zaskrbljenost. Tako na ministrstvu kot na slovenskem veleposlaništvu v Skopju so povedali, da za zdaj nimajo informacij o morebitnih težavah slovenskih državljanov v Makedoniji oziroma na območju Kumanova, od koder je zaradi nasilja med policijo in oboroženci zbežalo več prebivalcev.

Medtem je zaskrbljenost nad razmerami v Makedoniji izrazila tudi evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D). “Obžalujem, da iz Makedonije poročajo o prvih žrtvah spopadov in nasilja med policisti ter civilisti in da je v njih veliko ljudi tudi ranjenih,” je sporočila.

“V SD vse vpletene pozivamo, da se vzdržijo nadaljnjega stopnjevanja nasilja,” je zapisala.

Dotaknila se je tudi širše politične situacije v Makedoniji, v kateri vladajoča in glavna opozicijska stranka ne najdeta skupnega jezika.

“Protesti, ki so pretekli teden potekali po vsej državi, so odraz nezadovoljstva makedonskih državljanov, a to, kar se trenutno dogaja v Kumanovu, je alarmantno,” je dodala Fajonova. “Pomembno je, da se nasilje in spopadi nemudoma končajo in da vpletene strani ne ustvarjajo novih napetosti, ki bi še zaostrile razmere,” je opozorila ter tako politike kot civilno prebivalstvo pozvala k umiritvi strasti in k treznosti.

STA


Najbolj brano