Openski tramvaj je po dveh letih oživel

Znameniti openski tramvaj se vrača. S tržaškega trga Oberdan se bo na Opčine znova dvignil v petek. To bo slovesna vožnja po skoraj dveh letih mirovanja. Redno pa bo začel voziti prihodnji teden, voznega reda pa še niso objavili.

Openski tramvaj je iztiril 2. septembra 2012
Openski tramvaj je iztiril 2. septembra 2012 

TRST, OPČINE > Openski tramvaj ni vozil že vse od 2. septembra predlani, ko je iztiril. Tržaške oblasti so takrat odločile, da je treba celoten sistem proge temeljito obnoviti. A zatikalo se je pri denarju. Tržaški župan Roberto Cosolini je pred letom dni obljubil, da bo do letošnje pomladi poskrbel za to, da bo tramvaj po atraktivni panoramski progi spet vozil tako domačine kot turiste. Na koncu se je zavleklo še zaradi pridobivanja dovoljenj in testiranja proge, a zdaj je končno uspelo. A ni bilo poceni; popravilo je stalo okrogel milijon evrov.

Openski tramvaj je dvoživka; na delu proge je elektrificirani tramvaj, največji vzpon pri Škorklji pa premaguje kot žična vzpenjača, tako da sta na eno žico pripeta dva vlečna vagončka - eden se spušča, drugi dviguje. Proga je dolga pet kilometrov in premaga kar 340 metrov višinske razlike.

Da je za Tržačane in Opence tramvaj svetinja, je pokazal tudi akcija tržaškega časnik Il Piccolo pred nekaj meseci, v kateri so v le nekaj dneh zbrali več kot 10.000 podpisov pod peticijo Rešimo openski tramvaj.

V Trstu bodo pred začetkom slovenske krstne vožnje najprej blagoslovili vagone. Pravi praznik pa bo vrnitev tramvaja na Opčinah, saj se tramvaj vrača ravno med njihovimi Openskimi poletnimi večeri, ko so pripravili cel niz prireditev. Na tržaški občini napovedujejo, da bo tramvaj redne vožnje začel prihodnji teden, vendar pa voznega reda do včeraj še niso objavili. Pred nesrečo in zaustavitvijo je vozil vsakih 20 minut med 7. in 20. uro.

NR


Najbolj brano